Grčka reformiše penzioni sistem

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Maj.2010, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka reformiše penzioni sistem

Atina -- Grčka vlada usvojila je zakon o reformi penzionog sistema, sa ciljem da spasi socijalni sistem u državi koja je zapala u dužničku krizu.

Prema ovom zakonu, koji je sastavljen posle konsultacija sa EU i MMF, podignuta je starosna granica za odlazak žena u penziju i uvedene su mere kojima se zaposleni obeshrabruju da odlaze rano u penziju. On će u roku od 10 dana biti dostavljen parlamentu koji će o njemu glasati u junu.

"Mi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ovaj način spašavamo penzioni i zdravstveni sistem ne samo za ovu, već i za buduće generacije. Spasavamo privredu", rekao je ministar rada Andreas Loverdos posle sastanka vlade.

Vodeći grčki sindikati kritikuju ovaj zakon, tvrdeći da će on samo još više opteretiti siromašne koji su već pogodjeni drugim oštrim merama štednje.

Brisel je tražio od Grčke, koja je jedna od nekolko članica EU koje se suočavaju sa krizom penzionog sistema zbog stanovništva koje stari, da reformiše loš sistem socijalne zaštite.

Loverdos, medjutim, kaže da bi nereformisani penzioni sistem 2050. godine vladu koštao 24 odsto BDP, preneo je Rojters.

Grčka smanjila budžetski deficit 41,8 odsto

Djelić: U interesu Srbije povratak stabilnosti u Grčkoj

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je izjavio da je "u interesu Srbije da se Grčka što pre sredi". On je naglasio da je "Grčka i značajan investitor u našu zemlju sa oko dve milijarde evra, da je oko dvesta grčkih preduzeća investiralo u Srbiju, a grčke banke imaju oko petnaest odsto učešća na našem tržistu". On međutim smatra da nema sistemskog rizika po Srbiju i da nema opasnosti da se kriza prelije.

Deficit državnog budžeta Grčke smanjen je u prva četiri meseca ove godine 41,8 odsto u odnosu na isti period lane, saopštilo je grčko ministarstvo finansija, što je dobar pokazatelj za tu dugom opterećenu zemlju i njen cilj kresanja budžetskog manjka u ovoj godini.

Državni deficit je od početka godine do kraja aprila smanjen na 6,283 milijarde evra (8,43 milijarde dolara), sa 10,791 milijarde evra godinu dana ranije , pokazali su preliminarni vladini podaci.

Dugom opterećena Grčka se obavezala da ove godine skreše svoj budžetski deficit za 5,5 procentnih poena, na 8,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), usvajajući stroge mere štednje kako bi dobila 110 milijardi evra pomoći od ostalih članica zone evra i Medjunarodnog monetarnog fonda, podsetila je agencija Rojters.

Budžetski neto prihod je u posmatranom periodu povećan 10 odsto, delimično zahvaljujući povećanju poreza na dodatu vrednost (VAT) u martu. Neto izdaci bez isplata duga smanjeni su 8,7 odsto, više od vladinog cilja od 4,4 odsto.

Poboljšanje finansija potvrdjuju i podaci centralne banke koji govore da su vladine neto pozajmice iznosile 7,7 milijardi evra, što je 28 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.