Godinu i po sa istim čekom

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu i po sa istim čekom

Prva naredna korekcija penzija 1. aprila 2010. godine. – Drugi deo novembarskog čeka pre Nove godine

U narednih 18 meseci penzije u Srbiji se neće menjati, što znači da će penzioneri s prosečnim čekom dobijati oko 21.711 dinara. Najniža penzija iznosi 9.715, najviša po starom zakonu – 63.367, dok će ista kategorija penzionera po novom zakonu mesečno dobijati 84.747 dinara.

Drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rečima, penzioneri ne moraju za to vreme da prate statističke podatke o rastu troškova života i zarada zaposlenih, jer se to njih nažalost neće ticati. Vlada je rešila da te parametre ne uzima u obzir u narednih godinu i po dana, jer je donela odluku da se penzionerima prinadležnosti zamrznu.

Memorandumom o budžetu i fiskalnoj politici za 2009. godinu upravo to potvrđuje, kaže za „Politiku” Milan Nenadić, član upravnog odbora Fonda PIO i predsednik Saveza penzionera Vojvodine, napominjući da na prvo povećanje penzija najstariji u Srbiji mogu računati tek od 1. aprila 2010. godine.

Nacrtom budžeta nije predviđeno da će se tokom 2009. godine izdvajati dodatna sredstva za povećanje penzija, iako je najavljeno da će se pratiti stanje u privredi i, shodno tome, korigovati penzije. Iz dokumenta je jasno da od toga nema ništa, kaže on, i napominje da će učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi na kraju godine biti oko 58,7 odsto. Da se primenjuje postojeći zakon, najstariji bi zbog činjenice da je to učešće penzija u platama ispod zakonom dozvoljenih 60 odsto imali pravo na vanredno usklađivanje. Ovako će im i to biti uskraćeno, kaže Nenadić.

Kako stvari stoje, za sada nema ni nagoveštaja da bi uskoro mogao biti usvojen novi zakon o penzijama, prema kom bi one u prosečnoj zaradi trebalo da učestvuju sa 65, odnosno 70 odsto, kako je u predizbornoj kampanji obećavano. Ukoliko bi zakon i prošao Skupštinu u neko dogledno vreme, nerealno je očekivati da će se primenjivati pre sredine 2010. godine.

Po statističkim podacima, od početka godine do sada penzije su povećane u proseku za oko 4.000 dinara, a inflacija će vrlo brzo „pojesti” njihovo vanredno usklađivanje od 10 odsto. Troškovi života su samo u oktobru povećani za oko dva odsto, a očekuje se isti rast i narednih meseci, zbog čega će se efekti oktobarskog povećanja brzo istopiti, objašnjava Nenadić.

Petar Mitrović, predsednik Sindikata penzionera Srbije „Nezavisnost”, kaže da se od vlade traži da se penzije tokom 2009. povećavaju u skladu s rastom zarada i da je odluka o zamrzavanju nedopustiva. Budući da se predviđa da će rast zarada biti oko osam odsto, „Nezavisnost” insistira na tome da se iznos na čeku koriguje za toliko, i to 1. aprila i 1. oktobra, kako postojeći zakon i predviđa.

Jedina lepa vest za oko 1,6 miliona penzionera jeste da će Fond PIO svim penzionerima do 31. decembra isplatiti drugi deo penzija za novembar. Početak isplate planira se za 24. decembar, potvrđuju u Fondu.

J. Petrović

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.