Glumac Miroslav Žužić sa Švejkom odlazi u penziju

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumac Miroslav Žužić sa "Švejkom" odlazi u penziju

Glumac Ateljea 212 Miroslav Žužić Žule, izvođenjem svoje čuvene monodrame "Švejk", koju još od 1980. godine sa velikim uspehom igra na prostoru bivše Jugoslavije, sutra će na velikoj sceni Ateljea svečano obeležiti svoj odlazak u penziju.

Prvi put izvedena 6. septembra 1980. u Pančevu, monodrama "Švejk", prema romanu Jaroslava Hašeka, u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija, igrana je oko 300 puta na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << scenama Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Nemačke i Francuske.

"Švejka" je do sada videlo više od 120.000 gledalaca, a Žužić je sa ovom monodramom učestvovao na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, na kojima je dobio više nagrada.

Autor je radijskih i TV emisija - "Žuletov radio dućan" i "Sa Žuletom u kadru"

Kritičari su svojevremeno napisali da je "lucidni i podsmešljivi Švejk, oličenje intelektualnog otpora birokratskoj oligarhiji, francjozefovskom duhu i ograničenom pogledu na svet, u Miroslavu Žužiću naišao na idealnog tumača".

Žužić je 1945. u Pančevu, a diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Do dolaska u Atelje 212, čiji je stalni član od 1990, bio je u KUD-u "Ateljea mladih" u Pančevu, stipendista i član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, stalni član Pozorišta na Terazijama i slobodni dramski umetnik.

U njegovom pozorišnom opusu su uloge Kolomana Zupana ("Grofica Marica), Miće ("Dva cvancika"), Popa Hju Evansa ("Vesele žene Vindzorske"), Hadži Simeona Njegovana ("Korešpodencija"), Alfreda ("Filumena Marturano") i druge.

Igrao je u filmovima i TV serijama: "Deca vojvode Smita", "Kad golubovi polete", "Već viđeno", "Dva drugara", "Odlikaši", "Više od igre", "Vuk Karadžić".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.