Glavna tema plate i penzije

Izvor: Blic, 17.Maj.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavna tema plate i penzije

Zvanični pregovori predstavnika Vlade i misije Međunarodnog monetarnog fonda počinju danas u Narodnoj banci Srbije. U okviru četvrte revizije stendbaj aranžmana koji je lani potpisan sa ovom institucijom, izvršna vlast predstaviće MMF, između ostalog, i predlog budućeg povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

To će, kako je nekoliko puta najavljeno, biti jedna od ključnih tema razgovora uz poresku reformu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja bi trebalo da usledi od sledeće godine. Sa gostima iz Vašingtona razgovaraće se i o zakonu o fiskalnoj odgovornosti, ali i o novom zakonu o socijalnoj zaštiti.

Centralna banka ranije je najavila da će predstavnici MMF koje kao i do sada predvodi Albert Jeger, tražiti da vide i realizacija već preuzetih obaveza.

Guverner NBS u ostavci Radovan Jelašić izjavio je da će ključne teme u razgovorima sa misijom MMF-a biti kada, kako i iz kojih sredstava povećati plate i penzije i kako obezbediti fiskalnu odgovornost.

Jelašić je ocenio i da bi odmrzavanje plata i penzija bez povećanja budžetskih prihoda moglo da ima negativne posledice na inflaciju, javni dug, cenu kredita i investicije.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izrazio je optimizam po pitanju ishoda pregovora s predstavnicima MMF-om.

- Uvek sam optimista i ti pregovori su uvek bili teški, ali na kraju, ako date dobre argumente, MMF to podrži - rekao je nedavno Dinkić.

Misija MMF u Srbiju je stigla 13. maja i boraviće do 26. maja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.