Fond PIO Istočno Sarajevo - Ispitati sve neregularnosti

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 22.Feb.2011, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond PIO Istočno Sarajevo - Ispitati sve neregularnosti

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić upozorio je da mora biti ispitano sve što nije u skladu sa Zakonom o penziono-invalidskom osiguranju u pogledu načina sticanja prava na penziju ili oduzimanja tog prava.
Đokić je istakao da će Komisija, koju je formiralo resorno ministarstvo, do srijede, 23. februara, obaviti posao koji se odnosi na dešavanja u Fondu PIO, te dodao da će nakon toga ovo ministarstvo zauzeti stav o tom pitanju.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << njegovim riječima, Komisija će dati preporuke kako postupiti u ovom slučaju.

- Ne želim da se dogode bilo kakve greške i Komisija će dati preporuke kako da se postupi u navedenom slučaju. Ministarstvo je organ koji nema pravo da preduzima određene mjere nego samo da ih preporuči - rekao je Đokić novinarima danas u Banjaluci.

On je podvukao da direktor Filijale Fonda PIO u Istočnom Sarajevu Bosiljka Borovčanin nije trebala biti imenovana na tu funkciju, ali da taj problem treba da rješava Upravni odbor Fonda PIO.

Komisija, koju je osnovalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, zaključila je u petak da nije bilo pravnog osnova za povećanje penzija ocu i stričevima Zorana Mastila, a izvještaj je proslijeđen resornom ministru Petru Đokiću.

Fond PIO RS saopštio je da "ostaje kod stava da je u okviru zakonskih rješenja dozvoljen i moguć postupak ponovnog određivanja penzija na osnovu naknadnih događaja kao i na osnovu naknadno utvrđene invalidnosti". U Fondu kažu i da ne mogu komentarisati izvještaj Komisije, jer ga nisu ni dobili.

"Glas Srpske" ranije je javio da je Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo u petak Tužilaštvu podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv direktora Filijale Fonda penzijsko-invalirskog osiguranja (PIO) u ovom gradu Bosiljke Borovčanin i šefa Pravne službe Desanke Lazarević, koje su iskoristile položaj i ovlašćenja da bi ocu i stričevima direktora Fonda PIO Zorana Mastila pribavile imovinsku korist.
Izvor: SRNA

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.