Fabris: Odmrzavanje plata i penzija pozitivno za privredu

Izvor: Politika, 30.Avg.2010, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabris: Odmrzavanje plata i penzija pozitivno za privredu

BEOGRAD – Odmrzavanje plata i penzija trebalo bi da omogući rast agregatne tražnje, sa pozitivnim uticajem na privredu, a ta odluka ima i socijalnu dimenziju jer će penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru biti olakšano finansiranje troškova zivota, izjavio je danas Tanjugu ekonomista Nikola Fabris.

"Jedan od aspekata te odluke predstavlja i činjenica da je oporavak privrede spor i da je daleko od onih stopa rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje su postojale pre krize i ovo bi značilo rast agregatne tražnje, što dalje znači mogućnost za privredu da proizvodi više", objasnio je Fabris.

On je naveo da, međutim, "ostaje da se vidi kako će se ova odluka u 2011. godini odraziti na budžet, odnosno da li će budžet moći da bude u prihvatljivoj granici deficita".

"U svakom slučaju ako se punjenje budžeta kreće nepovoljnim tokom, mislim da u 2011. godini ne bi trebalo nastaviti sa zamržavanjem plata, već tražiti druge javne rashode koje treba smanjiti ili odložiti njihovo finansiranje za neka bolja vremena", naglasio je Fabris.

Nekoliko argumenata je uticalo na Međunarodni monetarni fond (MMF) da napravi ustupak, tvrdi Fabris, a to su uticaj agregatne tražnje na ekonomski rast, drugi argument da će budžetski deficit biti manji od planiranog dok je treći - potencijalna opasnost da dođe do većeg odliva kvalitetne radne snage iz javnog sektora.

Fabris je istakao da detaljne informacije oko odmrzavanja plata i penzija treba očekivati u narednim danima, pre svega se to odnosi na dinamiku kojom će biti odmrznute plate i penzije, kao i koji model će pri tome biti primenjen.

"To će se videti iz dogovorenog aranžmana sa MMF - om. Moguće je više različitih opcija, počevši od toga da bude neko fiksno povećanje plata i penzija, da bude primenjeno vezivanje rasta plata i penzija za rast cena u 2011. godini, kretanje plata u privatnom sektoru...", naveo je Fabris.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je MMF - om dogovoreno da plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji budu odmrznute od 1. januara 2011. godine. "Očekujem da će u sredu razgovori biti okončani i da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu MMF-a", kazao je Dinkić u izjavi novinarima u Vlasotincu.

Tanjug

objavljeno: 30/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.