Dželetović očekuje razgovore o ceni struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dželetović očekuje razgovore o ceni struje

Ekonomista Milenko Dželetović izjavio je jutros, povodom posete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Beogradu, da očekuje razgovore o prilagođavanju ključnih stavki potpisanih sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, pre svega o korekciji i tajmingu cena električne energije i eventualno o korekciji plata i penzija.

Govoreći o mogućnosti razgovora o povećanju plata i penzija, Dželetović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, ocenio da bi, ukoliko se nastave pozitivni postojeći trendovi, sredinom godine ili u trećem tromesečju, biti reči i tome.

Dželetović je podsetio da je menadžment Elektroprivrede Srbije ukinuo 43 direktorske funkcije i da je četiri elektrodistributivna preduzeća spojio u jedno, što govori o restrukturiranju i punoj realizaciji plana reorganizacije koji je usvojila Vlada Srbije u novembru.

On je ocenio da se rešenje za pribojski FAP mora posmatrati kao kockicu u mozaiku rešenja za 502 preduzeća koja su ekonomski devastirana, čiju je privatizaciju svaka prethodna vlada "gurala pod tepih" i dodao da danas u Priboju počinju pregovori sa finskim partnerom.

Dželetović je ukazao da je pronađeno uspešno rešenje za Železaru Smederevo koje će predstavljati pozitivan signal u razgovoru sa sagovornicima MMF-a.

On je najavio da pred Vladom Srbije stoji puno obaveza i zadataka kako bi životni standard i materijalno blagostanje većine građana dovela na nivo koji je dostojan čoveka u 21. veku.

Vlada je s pravom identifikovala da štednja i reforma javnog preduzeća predstavlja samo prvi korak u konsolidaciji javnih finansija, dodao je Dželetović.

MMF korigije prognozu ekonomskog rasta

Prema pisanju Politike, na tehničkom delu razgovora predstavnici MMF su izrazili spremnost da procenu ekonomskog rasta sa minus 0,5 odsto koriguje na nula procenata.

To, kako navodi list, znači da bi bruto domaći proizvod (BDP), sve ono što građani i privreda stvore za godinu dana, u tom slučaju bio za 150 miliona evra veći.

To bi bila druga korekcija privrednog rasta kada je o našoj zemlji reč, piše Politika pozivajućio se na izvore u Vladi Srbije.

U oktobarskom izveštaju o globalnim ekonomskim perspektivama fond je za Srbiju predvideo pad privredne aktivnosti od minus jedan odsto BDP.

Na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke, početkom aprila, objavljen je izveštaj u kome je za našu zemlju bio procenjen pad privredne aktivnosti od minus 0,5 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Očekuju se pregovori o ceni električne energije

Izvor: Kamatica.com, 30.Apr.2015

Ekonomista Milenko Dželetović izjavio je jutros, povodom posete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Beogradu, da očekuje razgovore o prilagodjavanju ključnih stavki potpisanih sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, pre svega o korekciji i tajmingu cena električne energije i eventualno...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.