Dva meseca do penzije

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2012, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva meseca do penzije

Službenici Fonda PIO imaju bolje prolazno vreme u odnosu na prethodne godine u potpisivanju svih zahteva, a takvih je za proteklih devet meseci bilo čak 338.570. Među njima su, osim za ”standardnu” starosnu penziju kojih je bilo 114.130, bili i oni za porodičnu i invalidsku, za tuđu negu i pomoć, telesno oštećenje... - U ukupnom broju svih zahteva, oko 294.000 rešeno je u zakonskom roku. To znači da je 84 odsto svih predmeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << rešeno za manje od 60 dana - računa Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO. Najviše posla imala je beogradska centrala: - Tamo je predato 102.200 različitih zahteva, što je i očekivano budući da je na području ove filijale koncentrisan najveći broj osiguranika.VOJVOĐANI VREDNIJI Procenat zahteva koje su zaposleni u Pokrajinskom fondu rešavali duže od dva meseca iznosi svega 15 odsto, dok su njihove kolege iz ostalih delova Republike u svakom četvrtom predmetu probijali zakonske rokove. Ipak, da radnici ne postaju penzioneri istom brzinom svuda u Srbiji, dokazuju i podaci iz Direkcije Fonda PIO. Tokom prošle godine najviše su se načekali oni iz Smedereva, Užica, Aleksinca, Kruševca, jer u ovim gradovima čak 40 odsto predatih zahteva nije bilo rešeno kako zakon nalaže. S druge strane, najbrže se do prvog čeka stizalo u Zaječaru, Pirotu, Senti, Apatinu, Kuli... U ovim sredinama se više od 90 odsto zahteva rešavalo za manje od dva meseca, po čemu su ove opštine oborile rekord u efikasnosti. Prema podacima iz Direkcije Fonda, u svim filijalama su se službenici prošle godine bavili sa čak 574.711 različitih predmeta, a tačka na njih je, mimo zakonskog roka, stavljena na 119.543. Ipak, 40.939 zahteva i dalje nema nikakav epilog. - Najčešći razlozi zbog kojih se na rešenje za penzionisanjem čeka duže od dva meseca jeste staž nepokriven doprinosima ili deo staža ostvaren u inostranstvu. Takav se staž mora potvrditi, i to podrazumeva dodatni period u kome inostrani nosilac osiguranja donosi rešenje - objašnjava Stanković. U Fondu PIO kažu da su među razlozima zbog kojih se na rešenje ne stavi paraf u zakonskom roku i nepotpuna dokumentacija, sumnjivi nalazi kada je reč o veštačenjima, neadekvatni dokazi kojima se potvrđuje radni vek. PRAŠINA POBEDILA U SMEDEREVU U Fondu kažu da je prošle godine od pola miliona različitih predmeta, 61.572 preneto iz 2010. A još 13.451 fascikla je starije od dve ili više godina. Najviše zastarelih predmeta pronađeno je u fiokama Fonda u Smederevu (2.241), Leskovcu (2.204), Užicu (1.895) i Nišu (1.488). Najmanje takvih imaju Pirot (2), Kikinda (3) i Bečej (7).

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Povlastice za struju od Zaječarskog “Elektrotimoka”

Izvor: TimockeVesti.net, 26.Okt.2012, 09:37

Svaki drugi potrošač električne energije (oko 68.000 građana)  koji se strujom snabdeva preko zaječarskog  “Elektrotimoka”, troši manje od 350 kilovat sati električne energije mesečno. Oni imaju pravo na popust zbog racionalne potrošnje od 11, 89 odsto, zatim dodatni popust, koji važi...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.