Društveni aktivizam: Kako žive starije osobe?

Izvor: BKTV News, 15.Okt.2014, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društveni aktivizam: Kako žive starije osobe?

U svetu je oktobar posvećen starijim osobama. Kada penzionera pitate kako živi danas, uglovnom će te dobiti odgovor – „kako se mora“. Istini na volju, ima i onih penzionera koji imaju pristojne prihode.




U Srbiji žive četiri grupe: starosni penzioneri, poljoprivrednici, samostalne zanatlije i invalidi. Prosečna penzija iznosi oko 24 hiljade dinara, mada je mnogo veći broj onih penzionera >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji imaju nepodnošljivo malu penziju.
Iako nije potrebno praviti nekakva poređenja sa drugim zemljama da bismo sagledali koliko naši stariji sugrađani skromno žive, organizacija „Help ejdž internacional“ nas opominje da penzioneri u Srbiji žive veoma siromašno. Istraživanje pokazuje da se Srbija prema visini penzije, kvalitetu zdravstvene zaštite i bezbednosti nalazi na 64 mestu u grupi od 91 zemlje. Bolje rangirane od Srbije su Slovenija i Hrvatska, a ispred Srbije, za celih 25 mesta, je i Albanija. „Srbija ima institucionalni okvir, ali se dogovorene politike ne sprovode, pa je starijim licima teško da dođu do zakonom zagarantovanih usluga. To je zato što je Srbija siromašna zemlja kao i zbog veoma komplikovanih procedura potrebnih da se prođe da bi se ostvarilo neko pravo ili usluga“, piše u zaključku ovog istraživanja.
„Ne znam više kako da se stisnem“, konstatuje jedna penzionerka koja je sa nepunih 15 hiljada dinara mesečnih primanja jedan od mnogih virtuoza u preživljavanju sumorne svakodnevice. „Nikada mi se nije desilo da ne platim račune. Komunalije su mi prioritet i hoću da platim sve što potrošim, ali gledam da potrošnju struje i gasa svedem na minimum“, kaže ova naša starija sugrađanka, koju pored teških finansijskih prilika, muči slabo zdravlje i teško izdrživa usamljenost.
Dakle, najviše novca penzioneri troše na hranu i lekove, na šta im neretko ode i polovina penzije. Od onoga što im preostane u obavezi su da plate režijske troškove, tako da im često zafali da daju džeparac unucima ili da sebe počaste nekom poslasticom. „Drvo se na drvo naslanja, a čovek na čoveka“, kaže narodna poslovica. Možda je mesec oktobar pravo vreme da se setimo najstarijih sugrađana i da im pružimo neophodnu pomoć. Usamljenom čoveku i lepa reč mnogo znači.
Predrag Prokopljević


The post Društveni aktivizam: Kako žive starije osobe? appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.