Dodir svile - ljubav na prvi pogled

Izvor: RTS, 03.Dec.2019, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodir svile - ljubav na prvi pogled

Vesna Maksimović je pre 20 godina, zbog invaliditeta morala da se odrekne poziva i posla inženjera. Ali je našla drugu veliku ljubav: od tada je naslikala oko 600 slika na sirovoj svili i objavila 3 knjige poezije. Sinoć je otvorena njena prva samostalna izložba "Dodir svile", u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu.
Vesna je inženjer mašinstva, ali je sa samo 28 godina morala je u penziju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog invaliditeta koji je nastupio posle porođaja i pet operacija karlice, nakon toga. Tada je odlučila da život nastavi kreativno i, kako kaže, dogodila se ljubav na prvi dodir sa svilom.

"Važno je raditi i biti strpljiv, godinama se usavršavati i, na kraju, sačekati pravi trenutak da kažete ono što imate", kaže Vesna Maksimović.
Izrađuje i oslikava unikatne lampe, nakit, napiše i po koju pesmu. Ipak, dodir svile je kaže čini živom. I to je pokazala svojom prvom samostalnom izložbom.
"Organizovanje moje prve samostalne izložbe slika na svili je karika koja je nedostajala svih godina u mom kreativnom stvaralaštvu", ističe Vesna.
"Reč je o radovima na svili izrađenim u tehnici batika, indonežanskoj tradicionalnoj tehnici koja je kod nas retka ali se najbolji radovi izrađuju upravo u njoj. Vesna se za to odlučila nakon jedne radionice i sada svoj rad izražava u toj vizuelnoj umetnosti", objašnjavaLjubica Jelisavac, istoričarka umetnosti.
Svilene ešarpe i marame, oslikane različitim tehnikama, pokrivaju, otkrivaju, oživljavaju u dodiru sa kožom, ali - pre svega - ispunjavaju radošću život kragujevačke umetnice.  
Pogledaj vesti o: Penzija,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.