Dodir svile - ljubav na prvi pogled

Vesna Maksimović je pre 20 godina, zbog invaliditeta morala da se odrekne poziva i posla inženjera. Ali je našla drugu veliku ljubav: od tada je naslikala oko 600 slika na sirovoj svili i objavila 3 knjige poezije. Sinoć je otvorena njena prva samostalna izložba "Dodir svile", u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Vesna je inženjer mašinstva, ali je sa samo 28 godina morala je u penziju zbog invaliditeta koji je nastupio posle porođaja i pet operacija karlice, nakon toga. Tada je odlučila da život nastavi kreativno i, kako kaže, dogodila se ljubav na prvi dodir sa svilom.

"Važno je raditi i biti strpljiv, godinama se usavršavati i, na kraju, sačekati pravi trenutak da kažete ono što imate", kaže Vesna Maksimović.

Izrađuje i oslikava unikatne lampe, nakit, napiše i po koju pesmu. Ipak, dodir svile je kaže čini živom. I to je pokazala svojom prvom samostalnom izložbom.

"Organizovanje moje prve samostalne izložbe slika na svili je karika koja je nedostajala svih godina u mom kreativnom stvaralaštvu", ističe Vesna.

"Reč je o radovima na svili izrađenim u tehnici batika, indonežanskoj tradicionalnoj tehnici koja je kod nas retka ali se najbolji radovi izrađuju upravo u njoj. Vesna se za to odlučila nakon jedne radionice i sada svoj rad izražava u toj vizuelnoj umetnosti", objašnjavaLjubica Jelisavac, istoričarka umetnosti.

Svilene ešarpe i marame, oslikane različitim tehnikama, pokrivaju, otkrivaju, oživljavaju u dodiru sa kožom, ali - pre svega - ispunjavaju radošću život kragujevačke umetnice.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво