Izvor: Blic, 05.Sep.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Neminovno povećanje granice za penziju

Izglasaće se novi Zakon o penzijama gde će se granica za prevremeno penzionisanje povećati, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.



Pošto je Srbija poslednja zemlja u Evropi, gde postoji veliki jaz u starosnoj granici penzionisanja između muškaraca i žena, čak pet godina, Đelić je rekao da će se ta granica smanjiti ili potpuno ukinuti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"To će se uraditi postepeno, tako da oni koji su već penzioneri, neće nikako biti pogođeni. Jednostavno mi ne možemo imati sve veći broj penzionera na sve manji broj ljudi koji su zaposleni."

"U jednom momentu to se više neće finansirati. Jednostavno u jednom trenutku moraćemo da kažemo, ako donesemo promene u penzioni sistem, da sistem nije održiv", izjavio je on.

Đelić je rekao da ove godine neće biti smanjenja plata i penzija, niti povećanja poreza.

„Dobra vest je bila da zbog povećanja sredstava sa kojima rukovodi Međunarodni monetarni fond, mogli da povučemo i 500 miliona dolara izuzetno povoljnog kredita, koji će omogućiti da pokrijemo ovaj jaz u budžetu ove godine."

Prema njegovim rečima 25. septembra biće poslat konačni izveštaj Evropskoj komisiji i očekuje se da će krajem novembra, početkom decembra EK doneti konačnu odluku i staviti Srbiju na beli šengen od 1. januara.

„To je jedno ključno predizborno obećanje koje ćemo onda ispuniti. Ja živim za taj dan kada ćemo moći svi zajedno proći tu granicu, a da u našem biometrijskom pasošu više nema nikakvih viza", naglasio je Đelić.

On je rekao da je posle Koridora 10, koji je prioritet boroj jedan, autoput do Crne Gore, prioritet broj dva i to je nešto što Srbija mora da izgradi u predstojećem periodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.