Izvor: Banke.Online.rs, 04.Jun.2012, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dižemo plate ako smanje doprinose

Smanjenje opterećenja zarada sa 64 na 54 odsto od 2013. godine, što je predložio Fiskalni savet, imalo bi na uticaja na zaustavljanje stope nezaposlenosti. Takođe, poslodavci kažu i da bi taj novac usmerili na povećanje zarada radnicima. Fiskalni savet nedavno je upozorio da je javni dug premašio dozvoljenu granicu od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda i da je već sada dostigao 50 odsto BDP. Kako bi izbegli krizu javnog duga, predložili su da se najkasnije do avgusta poveća stopa PDV sa 18 na 22 odsto, odnosno sa osam na deset odsto, uz istovremeno zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija u ovoj i idućoj godini. Druga faza, od početka 2013. predviđa smanjenje opterećenja zarada sa 64 na 54 dinara na svakih 100 dinara neto zarade za prosečne plate. Jelena Krstović, potpredsednica Delta holdinga, smatra da je povećanje PDV neophodno, ali i da je potrebno da se u istom paketu sprovede rasterećenje poreza za zaposlene za dva odsto. Zatim bi usledilo i najavljeno smanjenje optrećenje zarada sa 64 na 54 odsto. "To će sigurno imati uticaja na relaksaciju poslodavaca i privrede, ali efekte ne možemo očekivati odmah. Treba očekivati da bi poslodavci tu razliku usmerili na povećanje plata zaposlenih", kaže Krstovićeva. Imajući u vidu da bi rast PDV uticao na povećanje cena i smanjenje kupovne moći, Miroslav Miletić, generalni direktor koncerna Bambi-Banat, takođe misli da bi povećanje poreza i rasterećenje zarada trebalo da se desi u isto vreme jer bi u tom slučaju to dalo najbolje rezultate.

Nastavak na Banke.Online.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dižemo plate ako smanje doprinose"

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jun.2012

Smanjenje opterećenja zarada sa 64 na 54 odsto od 2013. godine, što je predložio Fiskalni savet, imalo bi na uticaja na zaustavljanje stope nezaposlenosti...Takođe, poslodavci kažu i da bi taj novac usmerili na povećanje zarada radnicima...Fiskalni savet nedavno je upozorio da je javni dug premašio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.