Dinkić: Otpuštanja činovnika i zamrzavanje penzija i plata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Otpuštanja činovnika i zamrzavanje penzija i plata

BEOGRAD - Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će umesto povećanja poreza iz administracije na republičkom i lokalnom nivou u januaru 2010. godine biti otpušteno 10 odsto činovnika i da će penzije i plate biti zamrznute sledeće godine.

"Međunardnom monetarnom fondu (MMF) ponudili smo strategiju značajnog smanjenja javnog sektora i javne potrošnje, što znači smanjenje birokratije i troškova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnih preduzeća. Ako značajno smanjimo birokratiju i smanjimo rashode u budžetu, nema potrebe za diranje prihoda", rekao je Dinkić televiziji B 92.

Optimizam

Otpisan kosovski dug

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je Svetska banka danas obavestila Vladu Srbije da je našoj zemlji otpisala oko 550 miliona dolara spoljnog duga Kosova i naglasio da otpis "kosovskog duga" nikako ne znači da će Beograd priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Članstvo (Kosova) u Svetskoj banci ne znači članstvo u Ujedinjenim nacijama. Jedno je pitanje suverenosti države, a drugo je pitanje fiskalne politike", istakao je Dinkić u izjavi za Televiziju B92.

Dinkić je podsetio da je Srbija pre godinu dana tražila od Svetska banke da je oslobodi plaćanja "kosovskog" duga, jer nije imalo smisla da vraćamo dug Kosova i Metohije, a naši poreski organi ne ubiraju fiskalne prihode na toj teritoriji.

Otpis od 550 miliona dolara spoljnog duga država Srbija može da upotrebi za pomoć kosovskim Srbima, rekao je Dinkić.

Država Srbija je od 2002. godine redovno izmirivala "kosovski dug", iako nije imala nikakve prihode sa tog dela teritorije.

Upitan da li je to jedinstven stav vlade u pregovorima sa MMF-om, s obzirom da je ministarka finansija Diana Dragutinović najavljivala povećanje poreza, Dinkić je odgovorio da je vlada nastupila jedinstveno i da su na današnjem sastanku sa predstavnicima MMF-a bili i on i Diana Dragutinović. "Ona nije, doduše, davala izjave, ali čuli ste od mene šta je bilo na sastanku, a i premijer Mirko Cvetković je ovih dana bio potpuno jasan da neće biti povećanja poreza. Mislim da ćemo uspeti da se dogovorimo sa MMF-om da možemo da postignemo odgovarajući rezultat bez smanjenja penzija i plata, ali uz smanjenje drugih nivoa javne potrošnje, uključujući i smanjenje birokratije", rekao je Dinkić.

Trajno smanjenje birokratskog aparata

Dinkić je najavio da će sutra predstaviti nacrt zakona o potrebnom broju činovnika u lokalnim samoupravama, uključujući i lokalna javna preduzeća, kao i nacrt zakona o državnim službenicima, na osnovu kojih će biti sprovedeno smanjivanje birokratije u januaru 2010. godine.

"Očekujem da će zakoni biti usvojeni do kraja oktobra i da će nove sistematizacije radnih mesta na republičkom i lokalnom nivou biti gotove do kraja godine, a prekobrojni će u januaru uz otpremnine, u skladu sa Zakonom o radu, trajno napustiti ta radna mesta", rekao je Dinkić.

Dodao je da će u zakonu biti precizirano da broj sistematizovanih radnika ne može više da se povećava kako bi smanjenje birokratskog aparata bilo trajno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.