Decentralizacija buši rupu u bužetu

Izvor: B92, 11.Okt.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decentralizacija buši rupu u bužetu

Beograd -- Rebalans budžeta predviđa deficit od 143 umesto sadašnjih 120,5 milijardi dinara, što je posledica manjih prihoda zbog decentralizacije, kaže Mirko Cvetković.

Premijer Srbije objasnio je da se zbog decentralizcacije u republički budžet više ne sliva deo prihoda sa lokalnog nivoa. "To je do sada iznosilo izmedju 40 i 45 milijardi dinara prihoda u budžetu, a posle donošenja zakona o fiskalnoj decentralizaciji, prihodi su smanjeni na oko osam milijardi dinara", objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Cvetković.

Drugi razlog većeg deficita budžeta je snižavanje prognoze rasta u odnosu na početak godine, sa tri na dva odsto, što za posledicu takodje ima manje prihode u budžetu, pošto se prilivi vezuju za rast proizvodnje, prometa", objasnio je premijer..

Rebalansom su predviđeni izdaci za podsticaje privredi i poljoprivredi, što znači da će biti povećani kapitalni izdaci budžeta, kazao je Cvetković. "Politika privlačenja stranih investicija već drugu godinu daje rezultate i Srbija je regionalni lider po privlačenju stranih investicija u regionu”, rekao je premijer.

On je objasnio da će prema predlogu rebalansa prihodi budžeta Srbije biće manji oko 18 milijardi dinara, i iznosi će 707 umesto dosadašnjih 724,4 milijarde dinara, dok su rashodi veći za 5,1 milijardu i umesto 844,9 iznose 850 milijardi dinara.

Cvetković je ukazao da je na rashodnoj strani budžeta najviše, oko 39,4 odsto sredstava, predviđeno za socijalna davanja. Prema njegovim rečima, slede odbrana i bezbednost, nauka i obrazovanje, dok će iz novog budžeta za administraciju biti izdvojeno 3,7 odsto.

"Rebalans budžeta će omogućiti redovne isplate plata i penzija, obećao je Cvetković i rekao da je ovaj rebalans budžeta socijalno odgovoran. Rebalansom su predviđeni izdaci za podsticaje privredi i poljoprivredi, što znači da će biti povećani kapitalni izdaci budžeta, kazao je Cvetković.

"Politika privlačenja stranih investicija već drugu godinu daje rezultate i Srbija je regionalni lider po privlačenju stranih investicija u regionu, rekao je premijer.

Vlada će obezbediti sredstva za podsticaje malim i srednjim preduzećima u iznosu od 250 miliona evra i do kraja godine planira osnivanje Razvojne banke, najavio je Cvetković i upozorio da će Vlada Srbije iskoristiti sve raszpoložive resurse da bi iskorenila "crno” tržište rada.

Cvetković je najavio i da će izmenama zakona o porezu na imovinu poresk opterećenja na imovinu u 2012. biti na nivou iz ove godine, odnosno da se ne povećavaju, usled očekivanih efekata svetske krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.