Danica Šmic, volonterka u osmoj deceniji

Izvor: RTS, 21.Mar.2014, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danica Šmic, volonterka u osmoj deceniji

Nastavnica fizike i matematike u penziji Danica Šmic više od pola života je kao volonter Crvenog krsta posvetila drugima. Obilazi starije, nemoćne sugrađane, ali i mlađe kojima je pomoć neophodna. Kupuje im namirnice i lekove, vodi ih kod lekara.

Im godina i energiju koju neki nemaju ni sa 17. Više od pola života je, kao volonter Crvenog krsta, posvetila drugima. Danica Šmic, nastavnica fizike i matematike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u penziji, mnogima u svom naselju je i više od komšinice. Obilazi starije, nemoćne sugrađane, ali i mlađe kojima je pomoć neophodna. Kupuje im namirnice i lekove, vodi ih kod lekara.

"Ona ima nešto u sebi stvarno plemenito. Ona je toliko predana svima, da je neko pita, da je neko zamoli nešto, i ne treba da je moli, to će odmah da učini. Dana je stvarno jedno divno stvorenje što se retko nađe",  kaže Slavka Kostić.

Među onima koje najčešće poseti je 94-godišnja Javorka, korisnica narodne kuhinje. Trudi se da joj obezbedi ogrev i makar redovnu socijalnu pomoć. Milici Marković i njenom suprugu nedavno je priredila iznenađenje - romantični izlazak za Dan zaljubljenih.

"Duško Radović je rekao 'ono što mi nekome damo, već smo to mi ranije dobili od nekog drugog'. Te su mi reči uvek u mislima", rekla je Danica Šimić.

O priznanjima za svoja dela nije mislila. Ipak, mnoga je dobila. Posebno je ponosna na dva - Zlatni znak i Povelju za 120 godina Crvenog krsta Srbije. Možda je još veća nagrada, to što oni koji imaju više, a žele da podele sa siromašnima, to često čine preko Dane. Tu je i da ohrabri toplom rečju.

Mnogi su, zbog druženja u Crvenom krstu koje ona organizuje, zaboravili usamljenički život.

"A Danče, Danče, samo da joj čujem glas meni je dovoljno, pročitali ste onu pesmu koju sam joj namenila, pruži mi ruku, ruku mi daj", kaže Slavka Kostić.

Osim što nesebično daje ruku, Dana ima i dve velike želje. Kaže da joj je želja da se u školama uvede obavezan fond časova volonterskog rada da bi učenici stekli veći osećaj prema drugome, što bi bilo korisno i za njih i za zajednicu.  

"Druga želja mi je da osobe starije od 90 godina, bez ikakvih primanja, dobiju malu, malu socijalnu penziju da bi imali sigirnost da kupe lek", rekla je Danica.

Pored svega, Dana planinari, ne pije lekove, dnevno obiđe bar dvoje komšija i prepešači i više od deset kilometara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.