Danas se očekuje odgovor MMF-a o zahtevima sindikata

Izvor: Studio B, 04.Nov.2010, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se očekuje odgovor MMF-a o zahtevima sindikata

Najvažniji zahtev sindikata je da se u izmene zakona uvrsti zaštitna klauzula da prosečna penzija ne bude niža od 60 odsto prosečne plate.

Vlada Srbije danas očekuje odgovor centrale Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu da li je izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju moguće ispuniti zahteve sindikata, rečeno je u kabinetu potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Najvažniji zahtev sindikata je da se u izmene zakona uvrsti zaštitna klauzula da prosečna penzija ne bude niža od 60 odsto prosečne plate. Sindikati insistiraju i da se rudarima obezbede povoljniji uslovi za penzionisanje i obračun radnog staža.

Predstavnici sindikata očekuju da će danas ili sutra biti nastavljeni pregovori s vladom o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako je rečeno u Savezu samostalnih sindikata Srbije i Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata, tačan termin nove runde razgovora još se ne zna, a očekuje se rezultat dogovora sa MMF-om.

Sindikati su do petka obustavili ranije najavljenu akciju prikupljanja potpisa za smenjivanje Vlade Srbije pošto nije postignut dogovor o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Pregovori sindikata i vladee počeli su 29. oktobra, a sindikati su nezadovoljni što vlada nije prihvatila njihov glavni zahtev da prosečna penzija ne bude ispod 60 odsto prosečne plate.

Sindikati su prihvatili ponudu vlade da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade, ali nisu bili zadovoljni nakon druge runde razgovora u subotu.

Vlada Srbije je 22. oktobra povukla iz skupštinske procedure izmene i dopune zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, uz najavu da će sa taj dokument ubrzo ponovo naći pred poslanicima u parlamentu

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.