DO PENZIJE SVE TEŽE

Izvor: MC Bor, 10.Jun.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DO PENZIJE SVE TEŽE

Bor, 10.jun
Uskoro počinju razmatranja ekspertske grupe o mogućnostima podizanja starosne granice za penzionisanje. Predlog MMF je da žene rade do 65, a muškarci do 67 godina
Foto: D.Popaz
Penzija u Srbiji će, po svemu sudeći, radnicima biti sve dalja. Ukoliko prođe preporuka Međunarodnog monetarnog fonda, žene bi u starosnu >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << penziju mogle da idu tek sa 65, a muškarci sa 67 godina, pišu Novosti.
O ovoj inicijativi raspravljaće ekspertska grupa, ali ko će je činiti i kada će se ona formirati još nema pouzdanih informacija. I u kabinetu potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića potvrđuju da u Vladi Srbije zasada nema nijednog zvaničnog zaključka o njenom sastavu, ali ni inicijativi da se ona oformi.
Izvesno je, međutim, da će do kraja godine Srbija morati da ima svoju ”platformu” predloga za podizanje starosne granice jer je tako, krajem 2010. godine, obećano delegaciji MMF. O ovoj su temi, na poslednjem sastanku sa stručnjacima MMF, razgovarali i predstavnici sindikata koji su učestvovali u stvaranju poslednjeg Zakona o penzijsko-invalidskom sistemu.
- Mi jesmo spremni za razgovore o podizanju starosne granice, ali ne na način na koji to zahteva MMF - objašnjava Milorad Mijatović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije. - Oni bi najviše voleli da se ženama podigne starosna granica za pet, a muškarcima za dve godine u jednom koraku, dakle odmah i bez ustezanja. Mi, međutim, mislimo da je to neodrživo. Važno je da se napravi precizna dinamika podizanja granice i da se to učini postepeno.

O neophodnosti podizanja granice gotovo da nema dileme ni među predstavnicima Vlade i sindikata. Kao argument za ovaj, u narodu nepopularan potez, oni ističu neodrživost sadašnjeg penzijskog sistema.
- Srbija spada u jednu od deset najstarijih nacija sveta - kažu u SSSS. - A uz to imamo i veoma nepovoljan odnos broja penzionera i zaposlenih, jer praktično današnji radnik radi za današnjeg penzionera, a ne za sebe. Zato je reforma neophodna.
VAŽEĆI PROPISI BILI BLAŽI Prema novom Zakonu o PIO, koji je na snagu stupio 1. januara ove godine, žene u Srbiji mogu da odu u penziju sa 60 godina života i najmanje 15 godina radnog staža, dok muškarci mogu da dobiju rešenje sa isto toliko staža i 65 godina života. Ukoliko žene odrade pun staž, dakle, 35 godina, mogu da se penzionišu i sa 53 godine, a ukoliko muškarac odradi pun staž od 40 godina, on može da se penzioniše sa 53 godine i četiri meseca. Za oba pola starosna granica nije važna, ako su platu primali 45 godina.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.