DA LI SRPSKI DRŽAVLJANI KOJI ŽIVE PREKO IMAJU PRAVO NA 60 EVRA? Državnu pomoć mogu dobiti samo određeni građani!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 12:08

DA LI SRPSKI DRŽAVLJANI KOJI ŽIVE "PREKO" IMAJU PRAVO NA 60 EVRA? Državnu pomoć mogu dobiti samo određeni građani!

Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije

Pravo na novu državnu pomoć od 60 evra, koja će biti isplaćena svim punoletnim građanima u maju i novembru, imaju i srpski državljani koji žive u inostranstvu. Ali ne svi. Vladinom uredbom decidno je propisano da državnu pomoć mogu dobiti samo građani >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji imaju aktivno prebivalište u Srbiji, sa važećom ličnom kartom.

Praktično, u tu grupu se ubraja veliki broj naših građana koji žive i rade u inostransvtu, a koji kući dolaze povremeno - na tri meseca, ili za praznike. I takvih je najčešće u Austriji, Nemačkoj i još nekim bližim evropskim zemljama. Oni, naime, imaju i prebivalište i ličnu kartu u Srbiji, čak su im i porodice u našoj zemlji, a u inostranstvo odlaze da bi zaradili.

Dakle, pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt - centra. A, prijava počinje 28. aprila.

Naši građani koji žive i rade koji nemaju račun u banci u Srbiji neće imati nikakve dodatne obaveze po tom pitanju jer će im država isti i otvoriti.

Uslov za steknu pravo na uplatu od oko 6.000 dinara biće da se prijave. Prva mogućnost za prijavu biće online preko portala Uprave za trezor, a druga mogućnost je telefonom na brojeve koji će biti blagovoremeno objavljeni.

Podaci koji će biti obavezno navesti u prijavi su ime, prezime, JMBG i broj računa u banci.

Državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, i imaju prebivalište u našoj zemlji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva, takođe imaju pravo na 60 evra. Ukoliko imaju državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu, potrebno je takođe samo da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra. ovo je i odgovor na pitanje da li građani koji žive u Srbiji, a imaju i državljastva u Hrvatskoj, imaju pravo na novčanu pomoć.

Građani će po 30 evra dobiti u maju i novembru. Penzionerima će dodatnih 50 evra biti isplaćeno u septembru.

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, baš kao što je to bilo moguće i prošle godine kada su građani dobijali pomoć od po 100 evra. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Prvi način je elektronski, preko sajta Uprave za trezor, gde će građani morati da unesu četiri podatka. Prvi korak biće da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i to je mesto gde unose ime i prezime, JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, izabraće banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijaviti za pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Takođe treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme i biti zvanično objavljen.

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, u narednih devet meseci dobiće ukupno 110 evra, što je oko 12.800 dinara. Isplate će ići u tri rate, u maju - 30 evra, zatim u septembru - 50 evra i u novembru - novih 30 evra. Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani. U septembru će dobiti i dodatak od 50 evra na koji jedino penzioneri imaju pravo.

Oni neće morati da se prijavljuju, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.