Bugarska na evropskom začelju

Izvor: RTS, 05.Mar.2011, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska na evropskom začelju

Bugarska je najsiromašnija članica EU, zbog krize mnogi su ostali bez posla, prosečna plata u sektoru obrazovanja je 180 evra, a prosečna penzija 75 evra. Ipak, inflacija ne prelazi tri odsto, a nacionalna valuta lev ima isti odnos prema evru, kao i pre sedam godina.

Prema izveštaju Evropskog parlamenta, Bugarska je najsiromašnija članica EU. Dugogodišnji san naših istočnih suseda o boljem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << životu u Uniji osujetila je svetska ekonomska kriza zbog koje su mnogi ostali bez posla, a 40 odsto Bugara ni ove godine neće otići na more. Najgore žive penzioneri koji mesečno u proseku primaju 150 leva, što je 75 evra.

U Bugarskoj najviše zarađuju menadžeri u stranim kompanijama i bankari. Najniže plate imaju zaposleni u obrazovanju, gde je prosečna plata 180 evra.

Međutim, i pored toga što su nedavno poskupeli hrana, cigarete i alkohol, inflacija u Bugarskoj ne prelazi tri odsto, a nacionalna valuta lev ima isti odnos prema evru kao i pre sedam godina.

Cene ulja i šećera u Bugarskoj iste su kao u Srbiji, jeftinije je meso, mleko, brašno.

Najavljeno poskupljenje struje dodatno će opteretiti i  kućni budžet porodice Blagoev koja živi od novinarske plate i primanja univerzitetskog profesora. Iako mesečno zarade 1.200 evra, kažu da teško žive.

Kao najmlađa članica EU, Bugarska je najmanje kreditno zadužena, mada je većina njenih građana u evropsku porodicu ušla s kreditima za stanove, automobile, putovanja.

Direktor Kreditnog biroa u Sofiji Tihomir Tošev kaže da dosta ljudi nije u mogućnosti da vrati kredit jer su ostali bez posla. Njihova mesečna zaduženja su i 350 evra, pa su neki izgubili stanove ili automobile, kaže Tošev.

Ono po čemu su Bugari ipak najbolji u regionu jeste štednja. I u vreme krize i teškog života, uspeli su da za četiri godine u bankama sačuvaju čak 14 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.