Bugarska na evropskom začelju

Bugarska je najsiromašnija članica EU, zbog krize mnogi su ostali bez posla, prosečna plata u sektoru obrazovanja je 180 evra, a prosečna penzija 75 evra. Ipak, inflacija ne prelazi tri odsto, a nacionalna valuta lev ima isti odnos prema evru, kao i pre sedam godina.

Prema izveštaju Evropskog parlamenta, Bugarska je najsiromašnija članica EU. Dugogodišnji san naših istočnih suseda o boljem životu u Uniji osujetila je svetska ekonomska kriza zbog koje su mnogi ostali bez posla, a 40 odsto Bugara ni ove godine neće otići na more. Najgore žive penzioneri koji mesečno u proseku primaju 150 leva, što je 75 evra.

U Bugarskoj najviše zarađuju menadžeri u stranim kompanijama i bankari. Najniže plate imaju zaposleni u obrazovanju, gde je prosečna plata 180 evra.

Međutim, i pored toga što su nedavno poskupeli hrana, cigarete i alkohol, inflacija u Bugarskoj ne prelazi tri odsto, a nacionalna valuta lev ima isti odnos prema evru kao i pre sedam godina.

Cene ulja i šećera u Bugarskoj iste su kao u Srbiji, jeftinije je meso, mleko, brašno.

Najavljeno poskupljenje struje dodatno će opteretiti i  kućni budžet porodice Blagoev koja živi od novinarske plate i primanja univerzitetskog profesora. Iako mesečno zarade 1.200 evra, kažu da teško žive.

"Na kraju meseca ostane malo para jer radite za račune i hranu, a o garderobi da i ne govorimo", kaže Eleonora Blagoev. Njen suprug Goran Blagoev kaže da biste živeli normalno morate da radite dodatni posao.

Kao najmlađa članica EU, Bugarska je najmanje kreditno zadužena, mada je većina njenih građana u evropsku porodicu ušla s kreditima za stanove, automobile, putovanja.

Direktor Kreditnog biroa u Sofiji Tihomir Tošev kaže da dosta ljudi nije u mogućnosti da vrati kredit jer su ostali bez posla. Njihova mesečna zaduženja su i 350 evra, pa su neki izgubili stanove ili automobile, kaže Tošev.

Ono po čemu su Bugari ipak najbolji u regionu jeste štednja. I u vreme krize i teškog života, uspeli su da za četiri godine u bankama sačuvaju čak 14 milijardi evra.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије