Bonusi za penzionere?

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bonusi za penzionere?

Pregovori sa MMF-om privode se kraju. Usklađivanje penzija sa rastom plata u javnom sektoru jedino nerešeno pitanje, kažu u PUPS-u. Prema nezvaničnim informacijama, umesto povećanja plata i penzija, u oktobru i decembru predviđeni su bonusi od po pet hiljada dinara.

Pregovori između Vlade Srbije i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda privode se kraju, razgovarom o bonusima za penzionere i zaposlene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u javnom sektoru.

Prema ranijim najavama pregovori Vlade sa MMF-om završavaju se danas. Prema nezvaničnim informacijama, plate i penzije ostaju zamrznute, a umesto povećanja, u oktobru i decembru predviđeni su bonusi od po pet hiljada dinara.  

Nije jasno samo da li bi te bonuse dobili svi zaposleni u javnom sektoru i penzioneri ili samo najugroženiji.

U okviru razgovora o reformi penzijskog sistema, MMF nije prihvatio predlog da se uvede zaštitna klauzula, kojom bi bila sprečena mogućnost da penzije padnu ispod 60 odsto prosečne zarade.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković očekuje da će danas biti postignut dogovor sa MMF-om i da će ta međunarodna finansijska institucija prihvatiti predlog da se penzije usklađuju sa rastom plata u javnom sektoru.

Podsetivši da je to jedino pitanje koje je ostalo nerešeno, Čolaković je za RTS, odgovarajući na pitanje da li će penzioneri dobiti u oktobru i decembru bonuse od po 5.000 dinara, rekao da je predlog resornog ministarstva i skupština opština gradova da svi penzioneri, koji imaju najniža primanja, odnosno "ispod najniže penzije", dobiju pomoć.

Čolaković smatra da je realno da prosečna penzija ima tendenciju rasta u odnosu na prosečnu platu i da bi taj odnos, koji je sada 63,6, trebalo da bude do 70 odsto.

Čolaković je uveren da će tako i biti kada se budu otvarala nova radna mesta i povećao broj zaposlenih, odnosno kada to dozvoli ekonomska situacija.

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić izjavio je juče da očekuje da će pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom biti uspešno okončani.

Misija MMF-a počela je u četvrtak, 13. maja dvonedeljne razgovore sa predstavnicima srpskih vlasti o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Sredstva tog kredita koriste se za jačanje deviznih rezervi, kao podrška ekonomskom programu Vlade Srbije za umanjenje uticaja svetske ekonomske krize.

U dosadašnje tri tranše Srbija je povukla oko 1,3 milijarde evra iz aranžmana s MMF-om.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.