Bogoljubovih dva miliona slova

Izvor: Politika, 11.Sep.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogoljubovih dva miliona slova

Bogoljub Jovanović iz Gornjeg Milanovca je već 45 godina slovorezac u kamenu i jedan od retkih preostalih majstora ovog zanata koji nisu ustuknuli pred gravir-mašinama

Gornji Milanovac – Iako će, u novembru, ući u 80. godinu, Bogoljub Jovanović još ne pomišlja da ostavi svoj zanat – hobi. A on je već 45 godina slovorezac u kamenu, i to samouki. Jedan je od retkih koji nisu ustuknuli pred savremenim gravir-mašinama. Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << penziju je stekao kao stručnjak za metalske konstrukcije i pravljenje alata.

– Slovorezac sam postao iz ljubavi prema mermeru kraj kojeg sam odrastao, jer su mi i otac i brat imali radnje za izradu nadgrobnih spomenika. Meni je u tom poslu pripao završni deo: da na izbrušeni mermer urezujem slova. Prema evidenciji koju uredno vodim, do danas sam dletom i čekićem u kamen urezao blizu dva miliona slova – priča nam Bogoljub.

Slovorezački zanat je u izumiranju, industrijska proizvodnja i mašine zamenile su vešte ruke majstora. Pokušao je Bogoljub da mnoge mlade nauči slovorezačkom poslu, ali svi bi, posle kraćeg vremena, odustajali, jer odgovoran je to posao: pogrešiš li jedno slovo, moraš da menjaš ploču, a ona košta nekoliko stotina evra.

– Mnogima sam pisao i tekstove za spomenike, a potom ih urezivao. Jedan bogati gastarbajter je moj tekst nosio na ocenu profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu, i ovaj mu je rekao da je majstor Bogoljub to bolje sročio nego što bi i on, profesor, uspeo – ponosno ističe naš sagovornik.

Mnogi kamenoresci, proizvođači mermernog spomenja, naručivali su da im Bogoljub urezuje epitafe, pa je tako Bogoljub urezivao i reči jezika koje nije razumeo, na spomenicima koji su naručeni iz Mađarske, Rumunije, Italije, Nemačke – kod nas im je to ispadalo znatno jeftinije. Najradije se, ipak, seća 1974. godine kada je pozvan da, sa još dvadesetak slovorezaca iz Srbije, upisuje na spomenike imena partizana palih u Sremu. Bilo je to, kaže, i takmičenje slovorezaca u brzini i izdržljivosti:

– Trebalo je upisati 9.000 imena i prezimena, radilo se udarnički po 16 sati dnevno usred Fruške gore. Plaćali su nam dobro, ali neki nisu izdržali, pa su se odricali zarađenog i napuštali posao. Ostao sam do kraja i proglašen najbržim slovorescem, jer sam imao prosek od 400 dnevno urezanih slova, a urezivao sam ih čitav mesec.

Boško Lomović

-------------------------------------------

I „fića” kao da je od kamena

Bogoljub Jovanović ima još jednu strast: pre 11 godina je osnovao Udruženje vlasnika „fića" i bio prvi njegov predsednik. Vozač je više od pola veka, a za to vreme je imao samo dva automobila. Svog prvog „fiću" vozio je 19 godina, a drugi ga služi evo već 32 godine.

[objavljeno: 12/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.