Bez odmrzavanja plata i penzija

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, Fonet, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez odmrzavanja plata i penzija

MMF najviše interesuje penzioni sistem, jer ne mogu da shvate tako velika izdvajanja za penzije iz bruto domaćeg proizvoda

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je juče da odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru nije moguće dok ne bude „malo značajnijeg” ekonomskog oporavka. „Lično mislim da to nije realno dok ekonomska aktivnost, makar u prvoj polovini godine, ne pokaže ozbiljnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << znake oživljavanja”, rekao je Bajec.

Bajec je naveo da će predstavnici Vlade Srbije sledeće nedelje tokom razgovora sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda razgovarati o zamrznutim platama u javnom sektoru i penzijama. „MMF najviše interesuje penzioni sistem, jer ne mogu da shvate tako velika izdvajanja za penzije iz bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Bajec i dodao da sporazum Srbije i MMF-a o zamrzavanju nije bio „posledica tvrdog stava ili hira MMF-a”.

Bajec je naveo da će najavljene izmene zakona o penzionom sistemu doneti poboljšanja, neka odmah, a neka u dužem roku, ali da te izmene neće same po sebi rešiti glavno pitanje. „Glavno pitanje je što u Srbiji u generaciji aktivnog stanovništva, starosti od 15 do 65 godina, radi svaki drugi čovek, odnosno stopa zaposlenosti aktivnog stanovništva je 50 odsto i dok god je tako, u penzionom sistemu osiguranja će postojati prirodni problem koji nije moguće rešiti sve većim izdvajanjem iz budžeta”, rekao je Bajec.

Bajec je istakao da će glavni ekonomski, socijalni, pa time i politički problem u 2010. godini ostati nezaposlenost jer povećanje ekonomske aktivnosti ne znači i istovremeno povećanje zaposlenosti. Potrebno vreme da poslodavci ponovo zaposle nove ljude, kako kaže, i pitanje je da li su razvojni delovi budžeta dovoljni da pomognu u tom procesu.

Savetnik premijera je rekao da je ključna, strateška tema kojom Vlada Srbije mora da se bavi povećavanje udela industrijske proizvodnje i poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu. „U toku je izrada nove strategije i modela privrednog razvoja, okrenutog revitalizaciji i tehnološkoj modernizaciji industrije i poljoprivredi i uslužnim sektorima koji mogu da donesu kvalitetan devizni prihod, kao i izrada strategije povećanja međunarodne konkurentnosti Srbije”, rekao je Bajec.

U brzini reformi zaboravilo se na industriju i poljoprivredu, rekao je. „Svom snagom smo se bacili na usluge, verujući da je to normalna putanja svake razvijene zemlje, zaboravljajući da usluge u Nemačkoj, SAD ili Francuskoj nisu iste kao one koje smo počeli da stvaramo”, rekao je Bajec.

Ukazao je na paradoks da u Srbiji koja je na relativno niskom nivou razvijenosti od 4.000 evra bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, poljoprivreda stvara svega 10 odsto, industrija jedva 20, građevinarstvo oko četiri, a usluge 65 odsto. „Od usluga, neke su dobre kao saobraćaj, turizam i telekomunikacije, ali je tu mnogo trgovine i onoga što ne stvara kvalitet ekonomije i u takvoj situaciji nije moguće istim putem ići napred”, rekao je Bajec.

Beta

-----------------------------------------------------------

Stiže misija MMF-a

Misija Međunarodnog monetarnog fonda doputovaće u Beograd u ponedeljak, 8. februara, povodom treće revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom, rečeno je juče u Narodnoj banci Srbije.

Predviđeno je da razgovori predstavnika Vlade Srbije i NBS sa delegacijom MMF-a traju od 9. do 23. februara.

MMF je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi. Do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti od 1,12 milijardi evra.

Povlačenje treće tranše kredita od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je da Srbija iz budžeta izdvaja više novca za isplate zarada nego što je predviđeno sporazumom sa Međunarodnim fondom, kao i da „postoji zabrinutost” da neće biti ispunjen deo sporazuma koji predviđa otpuštanje više od 8.000 činovnika u javnoj administraciji.

Beta

-----------------------------------------------------------

Sporazum nije prekršen

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec ocenio je juče da Vlada Srbije nije prekršila sporazum sa MMF-om, jer je zakon o smanjenju broja zaposlenih u administraciji donet u predviđenom roku, što je za Fond i najvažnije.

Ako dođe do prekoračenja roka za smanjenje broja zaposlenih, to državu može da košta više samo sa stanovišta otpremnina, ali to ne bi toliko zabrinulo MMF, jer će videti da je zakon u vezi sa tim donesen, a to je njima najvažnije, rekao je Bajec.

On je precizirao da su razgovori sa MMF-om tekli u dva smera – o celovitoj reformi javnog sektora, odnosno pitanjima koja se tiču i penzija i zdravstva, obrazovanja i socijalne politike, kao i o smanjenju administrativnog aparata u najkraćem roku.

Prema rečima Bajeca, donošenjem zakona, vlada je pokazala spremnost da uštedi na onim resursima i izdacima koji nisu „najneophodniji”. „U tom smislu ova odluka o smanjenju broja zaposlenih na republičkom i lokalnom nivou jeste ono što se sada moglo najviše uraditi i ona će se realizovati”, istakao je on.

Bajec je objasnio i da plate administraciji nisu povećane, već su izdvajanja povećana, jer se u nekim oblastima povećala potreba za poslovima koji su u funkciji evropskih procesa.

Savetnik premijera napomenuo je da je u MUP-u moralo da dođe do određenog povećanja u vezi sa načinom očuvanja granice, kao i aktivnosti u oblasti poreske politike.

Bajec je ocenio da MMF ne bi trebalo da ima zamerke po tom pitanju ističući da će njih najviše zanimati nacrt zakona o promeni Zakona o penzionom osiguranju. „Zanimaće ih da li smo tu ponudili rešenja koja na neki način u jednom kraćem, a posle i u dužem roku omogućavaju da se izdvajanja iz budžeta za popunjavanje penzionog fonda pomalo smanjuju”, objasnio je Bajec.

Tanjug

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.