Besramni generali tuže državu i traže plate iako su u penziji

Izvor: Blic, 13.Jan.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besramni generali tuže državu i traže plate iako su u penziji

Generali Božidar Delić i Momir Stojanović tužili su državu i traže da im se isplati više desetina hiljada evra, saznaje “Blic”. Dvojica penzionisanih, ali političkih aktivnih generala razlog za tužbu su našli u formalnom propustu - nisu obavešteni usmeno, već samo pismenim putem, odnosno rešenjem o penzionisanju. Iako usmeno obaveštenje postoji kao stavka u propisima, koristiti takav propust da bi se uzele pare nije stvar poštovanja propisa, već prvenstveno - morala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Obojica generala su penzionisana 2005. godine u skladu sa zakonom i odredbama koje propisuju obavezne godine staža ili organizacione potrebe Vojske. Dobili su rešenja i od tada uredno primaju penzije. Delićeva penzija je oko 95.000 a Stojanovićeva oko 92.000. dinara.

I pored urednih primanja, Delić traži da mu isplate zaostale zarade, i to u vreme dok je primao i penziju. Prema saznanjima "Blica”, reč je o periodu od 1. aprila 2005. zaključno sa 15. septembrom 2011. godine. Dobro upućeni izvor "Blica” kaže da u Delićevoj tužbi nema navoda o kojoj je sumi reč, ali ako se proračunaju generalske plate za šest godina, dobija se suma od oko 72.000 evra.

Delić očito smatra da ima pravo na novac iz budžeta iako je i penzioner i zaposleni u isto vreme. Kako saznajemo, general je od 11. juna 2008. godine u stalnom radnom odnosu u Skupštini Srbije - poslanik je SRS, gde zarađuje oko 105.000 dinara mesečno. Tako, ako se saberu penzija i plata Delić dobija mesečno oko 200.000 dinara. Praktično, general i poslanik mesečno inkasira pet prosečnih srpskih zarada.

Slučaj Momira Stojanovića, koji se na javnim skupovima najavljuje i kao poverenik SNS za Nišavski okrug, donekle je drugačiji. Suma koju potražuje u tužbi nije tajna i ne traži kao Delić preostale zarade, već naknadu štete. Stojanović smatra da zbog izostanka usmenog obaveštenja treba da mu se isplati iz budžeta oko 35.000 evra.

Procedura na kojoj Delić i Stojanović insistiraju izgleda otprilike ovako: nadređeni pozove zaposlenog i usmeno ga obavesti da su se stekli uslovi za penziju, a potom stiže i pismeno rešenje.

Očigledno je posredi samo to da li će se posegnuti za advokatima i zatražiti zbog proceduralnog propusta novac iz budžeta.

Obojica generala u javnim govorima navode svoj patriotizam, brigu za državu, vojsku, budžet. I Delić i Stojanović su i kandidati za ministre odbrane SRS, odnosno SNS. Delić voli kada kritikuje da istakne da je neko sklon prevari i predstavama, ali to rade političari, a on je vojnik.

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije, general Momir Stojanović, ne propušta da istakne brigu za budžet vojske i tvrdi da se oružane snage Srbije nalaze u nepovoljnom položaju.

Generali su penzionisani kada je ministar odbrane bio Prvoslav Davinić.

Razgovor je čista formalnost

Penzionisani vojnik, koji takođe nije išao na razgovor ali nije tužio državu zbog toga, kaže za „Blic" da je razgovor formalnost: - To ne znači da nadređeni govori u svečanoj uniformi - časno ste služili otadžbini, svira vojni orkestar dok vam se dodeljuje sat. U ono ranije vreme bilo je slučajeva da ljudi nisu dobijali ni rešenje o penziji, što jeste bilo skandalozno i nezakonito. Usmeno obaveštenje je puka formalnost, ionako idete u penziju, pa ne morate to i da pročitate u rešenju i da čujete.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.