Bajec: Bez odmrzavanja plata i penzija

Izvor: RTS, 04.Feb.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Bez odmrzavanja plata i penzija

Odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru nije moguće dok ne bude značajnijeg ekonomskog oporavka, naveo savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je da odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru nije moguće dok ne bude "malo značajnijeg" ekonomskog oporavka.

"Lično mislim da to nije realno dok ekonomska aktivnost, makar u prvoj polovini godine ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokaže ozbiljnije znake oživljavanja", rekao je Bajec na predstavljanju novog broja periodičnog časopisa "Izazovi evropskih integracija".

Bajec je naveo da će predstavnici Vlade Srbije sledeće nedelje tokom razgovora sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda razgovarati o zamrznutim platama u javnom sektoru i penzijama.

"MMF najviše interesuje penzioni sistem, jer ne mogu da shvate tako velika izdvajanja za penzije iz bruto domaćeg proizvoda", rekao je Bajec i dodao da sporazum Srbije i MMF o zamrzavanju nije bio "posledica tvrdog stava ili hira MMF".

Bajec je naveo da će najavljene izmene zakona o penzionom sistemu doneti poboljšanja, neka odmah, a neka u dužem roku, ali da te izmene neće same po sebi rešiti glavno pitanje.

"Glavno pitanje je što u Srbiji u generaciji aktivnog stanovništva, starosti od 15 do 65 godina, radi svaki drugi čovek, odnosno stopa zaposlenosti aktivnog stanovništva je 50 odsto i dok god je tako u penzionom sistemu osiguranja postojaće prirodni problem koji nije moguće rešiti sve većim izdvajanjem iz budžeta", rekao je Bajec.

Nezaposlenost glavni problem

Bajec je istakao da će glavni ekonomski, socijalni, pa time i politički problem u 2010. godini ostati nezaposlenost jer povećanje ekonoske aktivnosti ne znači i istovremeno povećanje zaposlenosti, jer je potrebno vreme da poslodavci ponovo zaposle nove ljude, i dodao da je pitanje da li su razvojni delovi budžeta dovoljni da pomognu u tom procesu.

Savetnik premijera je rekao da je ključna, strateška tema kojom Vlada Srbije mora da se bavi povećavanje udela industrijske proizvodnje i poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu.

"U toku je izrada nove strategije i modela privrednog razvoja, okrenutog revitalizaciji i tehnološkoj modernizaciji industrije i poljoprivredi i uslužnim sektorima koji mogu da donesu kvalitetan devizni prihod, kao i izdrada strategije povećanja međunarodne konkurentnosti Srbije", rekao je Bajec.

Zaboravljene industrija u poljoprivreda

Bajec je naveo da se u brzini reformi zaboravilo na industriju i poljoprivredu.

"Svom snagom smo se bacili na usluge, verujući da je to normalna putanja svake razvijene zemlje, zaboravljajući da usluge u Nemačkoj, SAD ili Francuskoj nisu iste kao usluge koje smo mi počeli da stvaramo", rekao je Bajec.

Ukazao je na paradoks da u Srbiji koja je na relativno niskom nivou razvijenosti od 4.000 evra bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, poljoprivreda stvara svega 10 odsto bruto domaćeg proizvoda, industrija jedva 20 odsto, građevinarstvo oko četiri odsto, a usluge 65 odsto.

"Od usluga, neke su dobre kao saobraćaj, turizam i telekomunikacije, ali je tu mnogo trgovine i onoga što ne stvara kvalitet ekonomije i u takvoj situaciji nije moguće istim putem ići napred", rekao je Bajec.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.