Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAHATOST NA RAČUN GRAĐANA Ministar BiH na mobilni telefon potroši nečiju mesečnu platu

Visina prosečnih penzija i najnižih plata godinama se u Bosni i Hercegovini nije značajno promenila.

Ovaj ugroženi deo stanovništva, kako se to ovdje kaže, jedva ''sastavlja kraj s krajem'', penzije često kasne, plate takođe, a uglavnom nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe.

Umetnost preživljavanja ovdašnjih penzionera pravi je odraz stanja u kojem se društvo nalazi. A opet su, istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu, najredovnije platiše računa za komunalne usluge.

Dok penzioneri preživljavaju, institucije se rasipaju. Samo u 2015. godini, samo jedna čestitka hrvatskog člana Predsedništva BiH u novinama koštala je 1.750 KM + PDV, iznos koji pokriva pet iznosa prosečnih penzija. A iznosi minimalnih plata? Statistika kaže, iznos koji dobar deo stanovnika ove zemlje na ime plate dobije mesečno - oko 400 KM, manji je od iznosa koji za troškove mobilnog telefona svakog meseca na raspolaganju ima jedan državni ministar, Civilnih poslova recimo.

Ti troškovi telefona! Uz razumevanje potrebe komuniciranja institucija, međusobnog i s ''vanjskim svetom'', porazno deluje podatak iz pravilnika o korištenju telefona Ministarstva civilnih poslova dostupnom na internetu.

Tamo piše da je ukupni godišnji budžet za pokrivanje troškova mobilnih telefona službenika Ministarstva u 2015. godini iznosio oko 33.000 KM. Pojedinačni dozvoljeni troškovi za korištenje mobitela pokazuju da je mjesečni, dozvoljeni trošak ministru - 500 KM, a njegovom zameniku 200 KM. Sekretar Ministarstva za troškove mobilnog telefona mesečno može potrošiti 150 KM, a za ovu vrstu troškova, predviđeno je i da kurir u Ministarstvu prima novac.

Simboličan, ali redovan. U nastavku pogledajte koliko novca u Ministarstvu civilnih poslova mesečno može dobiti za troškove mobilnih telefona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.