Artemije tvrdi da nije u raskolu sa SPC

Izvor: Glas javnosti, Beta, 20.Nov.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije tvrdi da nije u raskolu sa SPC

ZUBIN POTOK - Vladika u penziji Artemije rekao je juče, posle liturgije u manastiru Duboki potok na severu Kosova, da nije u raskolu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već da pokušava da vrati poredak u Eparhiju raško-prizrensku.

Vladika Artemije, koji je na majskom Saboru penzionisan i razrešen dužnosti u Eparhiji raško-prizrenskoj, u četvrtak uveče je ušao u manastir Duboki potok sa pedesetak monaha koji ga podržavaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a jutros je sa njima služio liturgiju.

Sinod SPC-a kaznio je vladiku Artemija zabranom sveštenodejstva jer je odbio poslušnost vrhu Crkve. SPC je ocenio da je jučerašnji ulazak vladike Artemija u manastir "anticrkvena i antikanonska" delatnost.

Episkop Artemije je liturgiju služio u trpezariji konaka manastira jer mu iguman Romilo nije dozvolio da bogosluženje obavi u crkvi. Otac Romilo je u svoj keliji i nije prisustvovao službi, niti je želeo da se obrati novinarima.

Vladika Artemije je posle liturgije okupljenima kazao:

"Sabrali smo se da udarimo novi početak, odnosno da vratimo poredak, mir i jedinstvo u Eparhiju raško-prizrensku koja devet meseci prolazi svoju Golgotu. Mi se nismo odvojili ni od koga, nismo nikakvi raskolnici i ne stvaramo ništa novo. Mi se samo trudimo da održimo ono što su nam naši slavni i drevni preci predali".

On je kazao da očekuje nove napade na njega i odane mu monahe, ali da ih se ne plaši.

- Svaki početak je težak, svako probuđenje dolazi iz pustinje, a ovo je jedna od naših pustinja u kojoj smo se sabrali. Umesto u crkvi, u hramu Božjem, mi smo u ovoj tesnoj trpezi jer su oni koji imaju vlast naredili da ne možemo da uđemo u crkvu - rekao je Artemije.

Prema njegovim rečima, jučerašnja služba liči na "sabranje hrišćana iz prvih vekova".

- Sigurno je da su hramovi osvećena mesta za bogosluženja, ali u nevolji i rimske katakombe bile su sveta mesta. Čuvajmo svoju veru i jedinstvo sa svetom sabornom i apostolskom crkvom i onda će i Bog blagosloviti naše domove, sela i gradove, naše Kosovo i Metohiju i celu našu zemlju - rekao je vladika Artemije. Episkop nije želeo da odgovora na pitanja novinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.