Aranžman sa MMF zavisi od penzija?

Izvor: B92, 07.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aranžman sa MMF zavisi od penzija?

Beograd -- MMF je Vladi Srbije dao rok do utorka da odluči da li će povećanje penzija od 10 odsto ostati na snazi i u 2009. godini ili će biti suspendovano.

Odluku o tome hoće li vanredno povećanje penzija od deset odsto ostati na snazi i u narednim isplatama ili će biti suspendovano, kako je preporučio Međunarodni monetarni fond, Vlada Srbije treba da donese do utorka, do kada je delegacija MMF-a produžila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << boravak u Srbiji.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da sporazum sa MMF-om neće biti potpisan početkom naredne nedelje, ali je izrazio očekivanje da će do tada biti podstignut dogovor o tome. "Ako me pitate da li će Sporazum sa MMF-om biti potpisan do ponedeljka, utorka - neće biti potpisan, ali ja očekujem da se usaglase stavovi, odnosno da se postignu dogovori o potpisivanju", kazao je premijer.

"Nije MMF neko ko od nas nešto zahteva, već se mi nalazimo u situaciji da se borimo protiv svetske krize i zato saradjujemo sa MMF-om, ali te mere preduzimamo autonomno i bez ikakvih pritisaka", rekao je Cvetković.

Delegacija MMF-a, koja u Srbiji od 28. oktobra sagledava makroekonomsku situaciju, predložila je Vladi da budžet za narednu godinu projektuje bez vanredne povišice penzija za 10 odsto, koja bi rashode uvećala za više od 50 milijardi dinara.

Računice pokazuju da bi svota od 351 milijarde dinara, koliko će biti za penzije izdvojeno u 2008. godini, porasla na 411 milijardi, samo po osnovu vanrednog povećanja.

Druga mogućnost za smanjenje javnih rashoda je zamrzavanje zarada u javnom sektoru, i to na svim nivoima već od 1. januara 2009. godine, što će MMF, kako je rečeno, zahtevati ukoliko se penzije ne vrate na nivo bez vanrednog povećanja.

Premijer Srbije naglasio je da je cilj Srbije da planira budžet za narednu godinu u kome deficit budžeta neće preći 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Imajući u vidu moguće efekte svetske krize, Cvetković je rekao da se u 2009. godini ne može računati na rast BDP-a veći od 3,5 odsto, što prema njegovim rečima predstavlja korekciju za 0,5 odsto u odnosu na sagledavanja koje je Vlada imala pre 15 do 20 dana, kada je bila izneta procena da će rast biti oko četiri odsto.

U Vladi navode da uštede budžeta postignute na taj način, medjutim, ne bi bile dovoljne, pa bi se morale smanjivati i subvencije, kao što su one za poljoprivredu.

Ukoliko Vlada prihvati predlog MMF-a, penzije i zarade koje se finansiraju iz budžeta mogle bi u narednoj godini da rastu u skladu sa troškovima života, što ne bi ugrozilo makreoekonomsku stabilnost, planirano smanjenje budžetskog deficita i ciljanu

inflaciju od osam odsto.

Ukoliko se unutar vladajuće kaoalicije postigne politički dogovor i Vlada prihvati predlog MMF-a, to ne bi moralo da utiče na isplatu uvećanih penzija u 2008. godini, pošto su sredstva za to obezbeđena prošlonedeljnim rebalansom budžeta za tekuću godinu.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za sutra je najavio početak isplate prvog dela oktobarskih penzija uz povećanje od ukupno 14,13 odsto. Osim redovnog povećanja od 4,13 odsto na čeku je i vanredno povećanje od deset odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.