Antifašisti povodom rehabilitacije Draže: Ustaše primaju penzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antifašisti povodom rehabilitacije Draže: Ustaše primaju penzije

ZAGREB -

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske i Udruženje boraca NOB-a Slovenije danas su saopštili da najenergičnije osuđuju rehabilitaciju i nastajanja da budu rehabilitovani ratni zločinci iz redova četničkih, ustaških i belogardejskih formacija.

"Proces koji se vodi u Srbiji, s nastojanjem rehabilitacije četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta, najvidljiviji je primer pretvaranja osvedočenog zločinca u nevinu žrtvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i antifašistu", navodi se u saopštenju SABA povodom sastanka dva rukovodstava antifašista u slovenačkom mestu Bregana održanom 23. marta.

"Na žalost, i u Hrvatskoj su, samo na drugačiji način, rehabilitovane ustaše pretvaranjem u pripadnike takozvane Domovinske vojske, koja pod tim nazivom nikad i nije postojala. Ustašama su obezbeđena sva prava kao i borcima Narodnooslobodilačke borbe (NOB), s time da su, za razliku od boraca NOB-a, mnogi odlikovani i unapređeni u viša oficirska zvanja", navedeno je u saopštenju.

Antifašisti i borci Hrvatske i Slovenije smatraju da će "sve izvesnija rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta naneti najveću štetu srpskom narodu, kao što i rehabilitacija ustaštva nanosi štetu hrvatskom narodu".

U saopštenju se napominje da za razliku od Srbije gde još ni jedan bivši četnik nije dobio penziju, u Hrvatskoj veliki broj bivših ustaša i domobrana, svakog meseca od 1993. godine i donošenja Zakona o invalidskom i penzionom osiguranju, dobija penzije pod stavkom - domovinska vojska 17. 4. 1941. - 15. 5. 1945. One iznose 2.157 kuna (287 evra), a u januaru ove godine dobilo ih je 16.072 pripadnika oružanih snaga NDH, precizirano je u saopštenju.

Bivšim partizanima i njihovim udovicama, u januaru je, kako je navedeno, podeljena 31.000 penzija s prosečnom visinom nešto iznad 3.000 kuna (oko 400 evra).

U saopštenju je navedeno da su "tek ove godine izjednačena sredstva od oko 500.000 kuna (66.500 evra) za održavanje i komemoraciju u spomen području Jasenovac i komemoraciju stradalim kvislinzima kod Blajburga u Austriji, jer je za ovu drugu namenu davano i dva puta više para".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antifašisti kritikovali moguću rehabilitaciju Draže

Izvor: Beta, 26.Mar.2012

ZAGREB, 26. marta 2012. (Beta) - Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske u ponedeljak je oštro kritikovao sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.