AFERA INVALID: PLAĆAMO 50.000 LAŽNJAKA!

Izvor: Kurir, 16.Avg.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA "INVALID": PLAĆAMO 50.000 LAŽNJAKA!

BEOGRAD - Srbija je zemlja invalida! Skoro svaka šesta invalidska penzija je sumnjiva, saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora. Usled velikog broja spornih slučajeva uskoro bi mogla da

BEOGRAD - Srbija je zemlja invalida!

Skoro svaka šesta invalidska penzija je sumnjiva, saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora. Usled velikog broja spornih slučajeva uskoro bi mogla da uslede nova hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zbog izdavanja ovakvih lažnih penzija.

- Ovo je pljačka neviđenih razmera koja se odvija poslednjih godina i decenija. Samo ko nije hteo, odnosno bio bez para, nije dobio invalidsku penziju. Sumnja se da ima više od 50.000 lažnjaka - kaže naš izvor blizak policijskoj istrazi i nastavlja:

- Došli smo da saznanja da su se penzije u raznim periodima kupovale po različitim cenama. Eto, poslednja je bila od 3.000 do 5.000 evra jer su kriterijumi bili pooštreni 2003. godine, pa je tada i cena skočila! Pre toga je moglo da se kupi i nekoliko puta jeftinije. Sve je dobro organizovano i tačno se zna kome su sve išle pare. A mnogi u Fondu PIO su učestvovali u zloupotrebama ili su u najmanju ruku bili solidarni i zatvarali oči...

Naš sagovornik navodi da je najviše invalidskih penzionera nastalo devedesetih godina, upravo u vreme kada je današnji borac za prava penzionera Jovan Krkobabić bio na čelu Fonda PIO. Tačnije, on je 1994. postao predsednik Upravnog odbora Fonda PIO radnika.

O kakvoj malverzaciji je reč, najbolje govore zvanični podaci Fonda PIO, po kojima od ukupnog broja penzionera iz kategorije zaposlenih gotovo trećinu čine invalidski penzioneri. U brojkama to izgleda ovako: starosnih penzionera 693.495, s porodičnom penzijom 314.314, a invalidskih čak 326.747 ili 24,48 procenata od ukupnog broja.   

Podaci do kojih je došao Kurir govore da se u većini zemalja broj invalidskih penzionera kreće do 10 odsto u odnosu na ukupan broj. Da je bilo mućki, svedoči i drugi statistički podatak da je životni vek invalidskih i starosnih penzionera gotovo izjednačen. Starosni žive u proseku 76 godina, samo četiri godine duže od invalidskih.

- Sve se to zna, ali je problem što niko od nadležnih u Fondu PIO nije odgovarao. Da su nekima penzije na vreme oduzete, do ovolikog broja lažnjaka nikad ne bi došlo. I ne samo to već bi i penzije za prave penzionere bilo mnogo veće - kaže naš izvor iz Fonda.

On napominje da je velika nepravda i to što oni koji su radili čitav život imaju istu penziju kao neki koji su je kupili.

Uhapšeno više od 40 osoba

Policija je do sada u dva navrata hapsila odgovorne za zloupotrebe sa invalidskim penzijama. Prvi put 2005. godine, kad su po nalogu Tužilaštva u Smederevu uhapšene 32 osobe zbog izdavanju lažnih uverenja. Među optuženima je bilo 19 lekara, od kojih su četvoro iz Smedereva i Majdanpeka, 10 iz Beograda i jedan iz Zaječara. Srpska policija je poslednju akciju izvela jula ove godine u Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Kuli i Odžacima, kad je zbog istih zloupotreba uhapsila 11 osoba, među kojima su i članovi drugostepene komisije. Oni su „sređivali penzije“ za proviziju od 3.000 do 5.000 evra.

Fond donira šakom i kapom

Da bi isplatio penzije, Fond PIO iz državnog budžeta dobija 215 milijardi dinara ili oko dve milijarde evra godišnje. Međutim, to mu ne smeta da se razbacuje parama. Tako se nevladinim organizacijama dele donacije u iznosu od dva miliona dinara, na putovanja potroši 66,8 miliona, a za „specijalizovane usluge“ godišnje plati 23 miliona. Iako je Kurir pitanja u vezi s tolikim troškovima poslao još 5. avgusta, nadležni u Fondu još nisu odgovorili.

Srbija postala zemlja invalida

Vrsta penzije          Broj penzionera    Prosečna penzija    Procenat


Starosna                         693.495                  25.170                   51,96

Invalidska porodična    326.747                  20.021                   24,48

Porodična                       314.314                  16.014                   23,55

*Podaci Fonda PIO za jun za kategoriju penzionera – zaposleni

Prihodi (u dinarima)

Socijalni doprinosi    246.570.000.000

Donacije i transferi    215.000.000.000

Drugi prihodi                       286.000.000

Primanja                              184.000.000

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.