Veliki Johan Štraus

Izvor: Politika, 23.Jan.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki Johan Štraus

Plesni parovi obučeni u raskošne romantične haljine i frakove, kakvi su se nosili u balskim dvoranama carskog Beča, oživeli su na Velikoj sceni „Sava centra” duh austrijske prestonice 19. veka. Publika je uživala u novogodišnjem koncertu „Veliki Johan Štraus” u izvođenju Štraus festival orkestra i baletskog ansambla. Ova trupa predstavila se u čuvenim dvoranama širom sveta. Polka, valceri i marševi na njihovom repertoaru ni našu publiku nisu ostavili ravnodušnom. Uživalo se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u čarobnim zvucima velikog Štrausa – „Na lepom plavom Dunavu”, „Priče iz bečke šume”, „Carski valcer”, „Radecki marš”, „Jutarnje novine”,„Prolećni zvuci”... Klasičnu bečku operetu ovaj kompozitor obogatio je delima „Šišmiš” i „Baron ciganin”.

Štraus, austrijski kompozitor, dirigent i violinista, s pravom je nosio titulu „kralj valcera”. Komponovao je 168 valcera, 117 polki, marševa, mazurki i 16 opereta.

A. K.

objavljeno: 23.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.