Vantelesna oplodnja – zahtev da se proširi spisak besplatnih analiza

Izvor: RTS, 18.Jul.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vantelesna oplodnja – zahtev da se proširi spisak besplatnih analiza

Parovima koji se pripremaju za vantelesnu oplodnju, neretko, veliku muku zadaju analize potrebne za taj postupak. Uprkos tome što je država nedavno pomerila starosnu granicu za besplatne pokušaje vantelesne oplodnje, sa 40 na 42 godine, i finansira tri pokušaja, pojedini stručnjaci smatraju da bi trebalo proširiti spisak besplatnih analiza.
Besplatne, a koštaju. Analize su na putu do vantelesne oplodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obavezni koraci. Iako država plaća troškove osnovnih analiza, mnogi parovi u Srbiji radije se odlučuju za privatnu praksu.

"Problem je u čekanju s obzirom na to da se ponekad zakazivanja odlažu na nekoliko meseci i samim tim parovi gube dosta vremena. Ponekad parovima mnogo znači i taj mesec, dva i tri, vrlo je bitno koliko se ekspeditivno urade te analize", objašnjava Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo".
I država bi uštedela ako bi proširila spisak obaveznih analiza za vantelesnu oplodnju, uvereni su pojedini stručnjaci. Za najviše 500 evra, koliko bi to koštalo državu, tvrde, izbeglo bi se da se kod nekog para eventualni uzrok neplodnosti otkrije tek posle nekoliko pokušaja.
"Imali smo nekoliko situacija kada je posle deset vantelesnih urađen određeni kit analiza i da je žena potom spontano ostala u drugom stanju, znači nije ni bila potrebna vantelesna oplodnja. Moj predlog je da se nijednoj ženi ne radi vantelesna oplodnja dok se ne uradi ispitivanje tzv. endometrijuma, sluzokože materice, to jeste njegovo testiranje na endokrinološke, hematološke i imunološke parametre", napominje prof. dr Svetlana Vujović sa Instituta za endokrinologiju KCS.
Da te analize budu o trošku države, Udruženje "Šansa za roditeljstvo" predložilo je Ministarstvu zdravlja prošle godine, ali nisu dobili nikakav odgovor.
Pisani odgovor stigao je iz resornog ministarstva.
"Sve analize koje lekar specijalista može da zahteva od pacijentkinje i u okviru programa vantelesne oplodnje mogu se uraditi u državnim laboratorijama o trošku osnovnog zdravstvenog osiguranja. Otvoreni smo da razmotrimo ideje o daljem unapređenju programa vantelesne oplodnje koje predlaže stručna javnost", poručuju iz Ministarstva zdravlja.
Ipak, deo struke smatra da veći broj analiza ne povećava uspešnost vantelesne oplodnje.
"Smatram da nema mesta da rutinski svim pacijentima radimo i testove na trombofilije i insulinsku rezistenciju, ali i te kako smatram da kod pacijenata gde lekar koji se bavi lečenjem neplodnosti, na prvom mestu ginekolog, ako postavi indikaciju da je potrebno te analize uraditi, bilo bi dobro da onda te analize budu o trošku države. U praksi nije dokazano da je prisutnost trombofilije uzrok neplodnosti", ukazuje prof. dr Ana Mitrović Jovanović iz GAK "Narodni front".
Stavovi različiti, cilj isti: veći broj beba. Na podsticanju rađanja mora se raditi neprekidno i još efikasnije jer statistika upozorava – u Srbiji je prošle godine umrlo 36.000 ljudi više nego što ih se rodilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.