Svadba muška

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svadba muška

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele, prvi ministar te zemlje koji se javno izjasnio da je homoseksualac, ozvaničio je vezu sa svojim partnerom na građanskoj ceremoniji u rodnom Bonu.

Vestervele (48) i poslovni čovek Mihael Mronc (43) sklopili su zakonsku vezu pred gradonačelnikom Bona Jirgenom Nimptšom, piše dnevnik Bild, a prenosi Tanjug.

Nemački zakon ne dozvoljava brakove među partnerima istog pola, ali im omogućava da registruju vezu u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imaju ista prava i obaveze kao i venčani heteroseksualni parovi, podsetio je Rojters.

Vestervele, predsednik liberalne Slobodne demokratske pratije, takođe je vicekancelar u vladi desnog centra kancelarke Angele Merkel.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 20 članova porodica i prijatelja, naveo je Bild.

Vestervele i Mronc su u vezi od 2003. godine.

Mronc je ponekad pratio šefa nemačke diplomatije na putovanjima u inostranstvo, a ti troškovi nisu išli na račun poreskih obveznika, već ih je sam snosio.

Ipak, prestao je da putuje s Vesterveleom pošto su opozicioni lideri postavili pitanje o sukobu interesa, odnosno da li Mronc koristi ta putovanja za sopstvene poslove.

Nemački zakon o vezama istopolnih partnera liberalizovala je prethodna vlada levog centra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.