Srpski parovi prinuđeni da idu u Makedoniju po spermu!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Nov.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski parovi prinuđeni da idu u Makedoniju po spermu!

Osim ove bivše jugoslovenske države, parovi koji imaju problema sa začećem moraju da idu u Češku ili Mađarsku gde u bolnicama za vantelesnu oplodnju donorska jajna ćelija može da se kupi za 3.400 evra, a pozajmi za 200

Ivana Simić (43) iz Beograda je tri puta pokušala da zatrudni vantelesnom oplodnjom, ali nije uspela, zbog čega joj je jedina nada bila oplodnja doniranom spermom u Makednoji zahvaljujući kojoj je na kraju i zatrudnela.

Najveći problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u tome je što zakon u Makedoniji dozvoljava doniranje polnih ćelija, dok zakon u Srbiji ne, piše Blic.

Foto: freedigitalphotos.net

Ivana je trenutno u trećem mesecu trudnoće, a nakon osam godina bezuspešnog pokušavanja, ona i njen suprug Dejan su tek nedavno saznali da njegovi spermatozoidi nisu dobar materijal, što je bila glavna prepreka da postanu roditelji.

- To nam je bio šok jer nam niko nikada nije rekao da imamo problem. Obavili smo razne analize koje nisu ukazivale na to – rekla je Ivana za ovaj list.

Iapk, oni nisu želeli da odustanu. Čuli su da u Makedoniji postoje dobri lekari i laboratorije za vantelesnu oplodnju koju rade uz pomoć doniranih polnih ćelija.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Ivana i Dejan su kao i drugi parovi koji nemaju svoje polne ćelije, morali da putuju na oplodnju u Češku, Makedoniju ili Mađarsku, gde u bolnicama za vantelesnu oplodnju donorska jajna ćelija može da se kupi za 3.400 evra, dok pozajmljivanje spermatozoida košta oko 200 evra.

Za više od deset odsto bračnih parova u Srbiji banka polnih ćelija jedini je put da dobiju potomstvo.

Foto-ilustracija: Foter/emurray

Dr. Snežana Rakić, direktorka GAK “Narodni front”, za Blic kaže da je velika šteta što naša zemlja još uvek nema banku.

- Prethodnih decenija, dok nije donet ovaj zakon, ta oblast je bila uređena uredbom. Odnosila se na bračne parove ili parove u vanbračnim vezama. Sada je vreme da se u Srbiji oformi banka, ali pre toga i Zakon o donaciji mora da se prerade – objasnila je ona.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.