Sledeće godine prva banka polnih ćelija u Srbiji

Izvor: Studio B, 12.Nov.2012, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće godine prva banka polnih ćelija u Srbiji

Iako je više puta najavljivana u Srbiji i dalje ne postoji banka sperme. Zbog toga su mnogi parovi i žene bez partnera prinuđeni da odlaze u inostranstvo i uz ne male troškove za oplodnju, plaćaju i put.

U Ministarstvu zdravlja, za Studio B kažu da bi banka ćelija u Srbiji mogla biti otvorena već sledeće godine.

Ana je samo jedna od žena koja želi dete, a nema partnera. Od početka godine dva puta je bila u Makedoniji gde je pokušala da zatrudni pomoću sperme >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << donatora. Kako kaže sve bi bilo lakše kada bi se u našoj zemlji otvorila banka polnih ćelija ili kada bi bar bilo dozvoljen njihov uvoz iz inostranstva.

U Ministarsvu kažu da će i kada se banka polnih ćelija otvori žene koje nemaju partnere, samo u slučaju da imaju zdravstvenih problema, moći da koriste sperme donatora, jer je tako propisano zakonom o lečenju neplodnosti.

Osim što zdrave žene bez partnera ne mogu da dobiju spermu donatora, one prema našim zakonima ne mogu ni da usvajaju decu. Stručnjaci kažu da je nesumnjivo da žene koje žive same mogu biti dobre majke, ali da nije dobro u startu dete lišiti oca. Međutim, ako bude bilo sve više takvih slučajeva, vrlo je verovatno da će pre ljudi promeniti zakon, nego obrnuto.

Međutim, u Srbiji put do oplodnje i posle otvaranja banke ćelija za žene bez partnera neće biti manje naporan od puta kojim je krenula Ana. Jer, koja će od njih imati pravo da koristi polne ćelije donatora odlučivaće Komisija, sastavljena od ginekologa, embriologa, pravnika, socijalnog radnika i psihologa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.