Mučno čekanje na vantelesnu oplodnju

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mučno čekanje na vantelesnu oplodnju

Parovi prinuđeni da prikupljaju ogromnu dokumentaciju koja traje nekoliko meseci, a onda zastari pre nego što stignu do lekara

Beograđanka M. S. (28) i njen partner, posle dugogodišnje bezuspešne borbe za dobijanje potomstva, odlučili su da se prijave za besplatan pokušaj vantelesne oplodnje o trošku države. Zbog velikih lista čekanja u državnim bolnicama, M. S. kaže da će na red u najboljem slučaju stići tek za godinu i po dana, a da će do tada minimum još po tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << puta morati da radi analize koje se traže na tri ili šest meseci.

– Prikupljanje analiza je psihički teško i nije mi jasno zašto sada moramo sve to da nosimo, kada ćemo ko zna kad stići na red. Dešava se i da žene piju hormone i da ne stignu na red za postupak, što svakako nije bezazleno za njihovo zdravlje. Mislim da se neozbiljno krenulo u ovu priču i da su zato svuda liste čekanja ogromne. Iskreno se nadam da će moći da se besplatan postupak radi i kod privatnika jer bi to rešilo problem. Zvala sam neke klinike da se raspitam, ali svi kažu da nemaju pojma kada će doći do uključivanja privatnika u program – kaže M. S. za „Politiku”.

Njena sugrađanka D. B. (41) do sada je tri puta išla na vantelesnu oplodnju, ali bezuspešno. Najveći problem ona vidi u tome što na besplatan postupak „dobijanja potomstva” imaju pravo samo žene do određenih godina.

– Kasno sam se udala i žao mi je što je postavljena ta starosna granica. Prvi pokušaj sam platila u 37. godini, a onda sam dva puta ušla u besplatan program. Jednom sam ostala u drugom stanju, ali sam izgubila bebu. Ne verujem da ću više u Srbiji ići na vantelesnu oplodnju. Iako je to veliki izdatak, čula sam da u Pragu odlično rade i da imaju veliki postotak trudnoća, pa možda pokušamo tamo. Činjenica je da doktori u našim državnim bolnicama, zbog velikih gužvi, ne mogu da se posvete pacijentima – objasnila je D. B.

Kako naglašava Vesna Milenković, predsednica Udruženja pacijenata za vantelesno oplođenje „Roda”, koje se zalaže za prava pacijenata koji su prošli, prolaze ili žele da uđu u proces vantelesne oplodnje, najveći problem je što parovi nemaju pravu šansu da dođu do postupka, što su prinuđeni da prikupljaju ogromnu dokumentaciju koja traje nekoliko meseci, a oni ne stignu na red kod lekara.

– Ciljevi su nam poboljšanje uslova vantelesne oplodnje, stalna edukacija i informisanje parova koji imaju problema sa začećem, uticaj na zakonske propise koji se tiču ove oplodnje i poboljšanje transparentnosti ključnih podataka važnih za proces – naglasila je Milenkovićeva.

Ona kaže da su oni apelovali na Republički fond za zdravstveno osiguranje, kao i državne i privatne klinike da što pre reše sve administrativne probleme koji usporavaju i sprečavaju proces lečenja pacijenta vantelesnom oplodnjom i da period čekanja učine što kraćim.

– Imajući u vidu da uspeh postupka najviše zavisi od starosti žena i da protok vremena u velikoj meri utiče negativno na uspeh postupka kod pacijenata, neophodno je da uradimo sve što možemo da pomognemo da se smanji vreme čekanja na postupak – dodala je Milenkovićeva.

Podsećamo da je tender koji je RFZO sproveo za uključivanje privatnika u ovaj program poništen, jer nijedna klinika koja je učestvovala nije imala potpunu dokumentaciju. Sada je novi raspisan, a Sanja Mirosavljević, pi-ar RFZO, kaže da se očekuje da će za oko mesec i po dana konkurs biti završen i da će se tada znati u kojim klinikama će parovi moći na postupak o trošku države. Novina je, najavila je ona, da će mnogo više parova moći da uđe u postupak nego što je ranije bilo planirano, odnosno 350 njih.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 29.09.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mučno čekanje na VTO

Izvor: B92, 29.Sep.2012

Parovi prinuđeni da prikupljaju ogromnu dokumentaciju koja traje nekoliko meseci, a onda zastari pre nego što stignu do lekara...Beograđanka M. S. (28) i njen partner, posle dugogodišnje bezuspešne borbe za dobijanje potomstva, odlučili su da se prijave za besplatan pokušaj vantelesne oplodnje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.