Maturantski ples za Ginisa

Izvor: Politika, 18.Maj.2012, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturantski ples za Ginisa

Oko 400 učenika završnih razreda beogradskih srednjih škola učestvovalo na manifestaciji na „novobeogradskim Terazijama”

„Plesačice – lanac! Parovi – poklon! Promenada! Ukrštanje! Je’n – dva...”, orile su se komande sa razglasa upućene stotinama maturanata koji su plesali uz muziku u novom tematskom parku „Terazije iz tridesetih”. Razlog zašto je replika glavne prestoničke ulice između dva svetska rata, nedavno postavljena nadomak novobeogradske železničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stanice, postala podijum za igru bila je manifestacija „Ples sa Evropom”. U više od sto mesta širom Starog kontinenta, uključujući i Beograd, učenici završnih razreda srednjih škola zaplesali su tačno u podne.

Ulog nije bio mali i podrazumevao je kolektivni upis evropskih maturanata u Ginisovu knjigu rekorda po masovnosti učesnika u kvadrilu koji su istovremeno odigrali u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i Rumuniji, Ukrajini i drugim državama.

Zato su đaci, kojih je prema procenama organizatora bilo oko 400, nešto pre 12 sati, po „protokolu” zauzeli „startne pozicije” pred binom postavljenom na neparnoj strani „novobeogradskih Terazija”. Njih su, odevene u narandžaste i crne majice, posmatrali roditelji, prijatelji, prolaznici... Neki od uče(s)nika su, doduše, bili skeptični da će poduhvat da uspe, poput Aleksandra Popovića iz „PTT škole”.

– Ranije je na ovoj manifestaciji bilo više ljudi. Ali, uprkos svemu, svi koji su došli spremni su za ovu „plesnu maturu”. Valjda ćemo uspeti da ostvarimo rezultat za Ginisa – rekao je Popović.

Poslednji taktovi kadrila – stare dvorske igre – posle petnaestak minuta „odsvirali” su svoje. „Zvanični” deo je završen, a „izbila” je – žurka. Đaci su ponovo otvorili kišobrane koji su im služili kao rekviziti u toku tačke i nastavili da đuskaju. Formirali su „vozić” koji je išao s kraja na kraj parka. Sumirali utiske.

– Ma, super je ovo. Priznajem, dvoumio sam se da li da se odazovem. Razmišljao sam da li da uopšte dođem, šta ja ima da igram... Ali, oduševljen sam – rekao je maturant Bojan.

Njegova drugarica iz Arhitektonske škole poradovala se time što su svi učesnici „Plesa sa Evropom” juče bili oslobođeni časova.

Mnogi su se i umorili od đuskanja, pa je štand sa vodom ubrzo bio okupiran. Ali, neki su osveženje potražili, po starom maturantskom „receptu”, u – fontani.

D. B.

objavljeno: 19.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.