Legenda podigla novi Most tajnih želja

Izvor: Glas javnosti, 15.Avg.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legenda podigla novi Most tajnih želja

PROLOM BANJA - Šumari su nedavno srušili dotrajali drveni most koji se nalazio na dva kilometara od Prolom banje u pravcu visova Radan planine, poznat kao Most ljubavi i na istom mestu izgradili novi, betonski, koji su već prozvali Most tajnih želja. Za razlik od Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji, gde parovi u znak večne ljubavi zaključavaju katanac, a ključ bacaju u reku, ovde će se zaključavati uspomena na doživljenu avanturu.

Kako je jedan obični drveni most >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << preko bistre Prolomske reke, preko koga prelaze gosti Prolom banje da bi šetnjom uskim puteljcima i stazama napunili pluća čistim radanskim vazduhom, a idu i šumari i drvoseče, postao Most ljbavi, postoji anegdota ili već legenda koja se prepričava među gostima, a više među gošćama, Prolom banje.

Zabeleženo karminom

Odličan poznavalac ovih krajeva, šumarski inženjer i šef Šumske uprave u Kuršumliji Branislav Prolović, kaže da zbog prirode svog posla mnogo vremena provodi na terenu gde sreće goste i razgovara sa njima, i nije ga mnogo iznenadilo kada je pre nekoliko meseci na drvenom mostu osvanuo natpis Most ljubavi.

- Ono što je sigurno je da je tekst napisala ženska ruka. Pričaju da je pre par meseci u Prolom banji desetak dana provela jedna gospođa srednjih godina, koja je za razliku od ostalih stalno šetala sama po ovim brdima. Na licu joj niko nije video osmeh, već samo duboko urezanu tugu. Često je prolazila preko mosta i dugo se zadržavala na njemu posmatrajući bistru rečicu. Međutim, jedne večeri naišao je muškarac koji je u njoj izazvao takve emocije i strast, koji su zauvek izbrisali tugu sa njenog lica i pomogao joj da shvati da život na prestaje u pedesetim-priča Prolović. Dama je drhtavom rukom karminom na mostu napisala reči Most ljubavi a sutradan je „krivac“ za njenu sreću te reči podebljao shvatajući, posle neprospavane noći, da je i on doživeo avanturu za pamćenje.

O tajni se priča

Da li je tajanstveni ljubavnik bio takođe gost ili neko ovdašnji, nikada se nije saznalo,a nije mnogo ni bitno za ovaj događaj koji je ušao u legendu.

Prema Prolovićevoj priči, promena raspoloženja usamljene i tužne dame nije prošla nezapaženo među banjskim gostima. Mnogi su pokušali diskretno da saznaju šta, ili ko je izmamio osmeh na njenom licu, ai se ona samo zagonetno smeškala. Kako dama nije htela da ispriča priču, ona se ispričala sama, kao i legende o obližnjoj Đavoljoj varoši. Mnogi su se setili da se ona često zadržavala na starom drvenom mostu i kada su videli ispisane reči, od usta do usta, od uva do uva, nastala je priča.

O njenoj verodostojnosti pokušali smo da saznamo od direktora Prolom banje Zlatka Veljovića i on nam je potvrdio da je čuo za nju.

- Da li je bilo baš tako ili ne, nisam siguran. Ali, sigurno je da gosti Prolom banje već posle nekoliko dana provedenih ovde, postanu mnogo veseliji. U našem restoranu svake večeri uz živu muziku gosti pevaju i igraju, a u tome prednjače žene - kaže Veljović.

Lik ljubavnika u vodi

Elem, priča o dami je postala legenda koju svaki gost koji ovde dođe vrlo brzo sazna, pa sada žene prilikom šetnji sve češće zastaju na starom drvenom mostu, posmatrajući svoj odraz u bistroj vodi, očekujući da pored svog lika, kako kaže priča, ugledaju i lik tajanstvenog ljubavnika.

- Ovaj most je već dotrajao i postojala je opasnost da se sruši. Zato smo odlučili da na istom mestu sagradimo novi i jači od betona. Međutim, kada su započeli radovi nekoliko gošći je protestovalo što to radimo. Dilemu da li da ga vratimo u prvobitno stanje ili da gradimo novi, razrešila je takođe jedna gošća Prolom banje, koja je predložila da ipak sagradimo novi most i stavimo natpis Most tajnih želja-kaže Prolović prepričavajući njene reči da ne može svako da doživi ljubav, ali svako može da ima želju, makar tajnu.

Da bi izašli u susret gostima banje šumari su osmislili i polukružno odmaralište na mostu sa ogradom i lančićima na kojima će, slično kao na mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji , gde parovi kao znak večne ljubavi zaključavaju katanac, a ključ bacaju u reku, svi moći da zaključaju uspomenu na doživljenu strast ili samo želju za njom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.