Izvor: B92, 06.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LE: Startovala bolnica za oplodnju

Leskovac -- U Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta genetičara Miodraga Stojkovića u Leskovcu već je izvršeno 15 vestačkih oplodnji. Veliko interesovanje i izvan Srbije.

Interesovanje za lečenje u ovoj bolnici je veliko, a parovi koji imaju problem sa začećem olaze iz cele zemlje, ali i iz inostranstva. Među parovima koji su zainteresovani za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lečenje u bolnici u Leskovcu, mnogo je onih koji su do sada već pokušavali da putem vantelesne oplodnje dođu do potomstva.

Direktor bolnice i ginekolog Nebojša Marković kaže da zahvaljujući najsavremenijoj opremi, ova bolnica može da im ponudi nešto novo. Rezultati prvih 15 vantelesnih oplodnji biće poznati za oko mesec dana.

"Moram da naglasim da imamo mogućnosti zamrzavanja i spermatozoida i embriona i jajnih ćelija. Onda se tim ljudima pruža mogućnost ako treba ponovo da se radi vantelesna oplodnja, mi koristimo njihove već spremne embrione tako da se žena se ne podvrgava tim visokim dozama hormona ponovo. A i razlika u ceni je drastična", kaže Marković.

Opremanje bolnice finansirano je sa deset miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana i sa 22 miliona kredita Fonda za razvoj.

Ova bolnica za lečenje steriliteta jedina je takva bolnica od Beograda do Skoplja. Koliko nedostaju ovakve specijalističke ustanove govori podatak da je za dva meseca rada ove bolnice kroz nju prošlo oko 400 parova koji imaju problem neplodnosti.

Postupak vantelesne oplodnje košta oko 3.500 evra. Fond za zdravstveno osiguranje za sada neće finansirati određeni broj procedura u ovoj bolnici, a Marković objašnjava da je problem nastao zbog dokumentacije.

"Uslov Fonda odnosno Ministarstva je bio da ustanova poseduje odgovarajuću kvalitetnu tehnologiju i naravno stručni kadar. Mi posedujemo i jedno i drugo, i mislim da je ovo mali nesporazum koji će se. nadam se vec na jesen ili do nove godine, rešiti", rekao je Marković.

U znak zahvalnosti opštini Leskovac koja je renovirala zgradu bolnice i dala je na korišćenje Miodragu Stojkoviću, po tri besplatne veštačke oplodnje mesečno u narednih godinu dana dobiće parovi iz ovog grada.

Stojković, osim u svojoj bolnici i dalje radi u istraživačkom centru u Španiji, ali kako kaže, ubuduće će sve više vremena provoditi u Leskovcu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stojkovićeva klinika počela da radi

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 09:37

U Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta genetičara Miodraga Stojkovića u Leskovcu već je izvršeno 15 vestačkih oplodnji. Veliko interesovanje i izvan Srbije...Parovi koji imaju problem sa začećem dolaze iz cele zemlje, ali i iz inostranstva. Među onima koji su zainteresovani za lečenje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.