Gejzir bez mladenaca

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejzir bez mladenaca

Gejzir u Sijarinskoj banji, osim što je jedini te veličine u našoj zemlji, jedinstven je i po tome što su pored njega mnogi bračni parovi izgovorili sudbonosno DA. Prvi put od 1998, ovog leta nije bilo parova zainteresovanih za venčanje pored gejzira visokog 8 metara.

Gejzir čiji je vodeni stub visok osam metara, a temperatura vode preko 70 stepeni, jedan je od simbola Sijarinske banje kod Medveđe.

Od 1998. godine svi zainteresovani mladenci mogu pored ovog prirodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fenomena da izgovore sudbonosno da. Ove godine venčanja nije bilo, iako je ono najavljivano kao glavni deo sedmodnevne kulturno-zabavne manifestacije "Gejzerske noći".

Sijarinska banja u životu Nade i Mila Momčilovića zauzima posebno mesto. Momčilovići su tu došli na odmor i odlučili da ozvaniče svoju ljubav na jedinstvenom mestu, pod gejzirom.

Taj drugi avgust 2007. godine, prisećaju se Momčilovići, bio je sunčan i topao. I ovu godišnjicu braka, kažu, proslaviće u Banji.

"Bio je divan i sunčan dan i osvetlio je put našeg zajedničkog života. Osećaj je divan i mislim da tu šansu treba iskoristiti", kaže Nada.

Mile Momčilović kaže da se ne kaje što je baš ovde izgovorio sudbonosno da, jer su zbog toga sad svakog avgusta ovde u banji.

Među onima koji su se pored gejzira zakleli na večnu ljubav je i bračni par Nešković. On iz Prištine, ona iz Leskovca, a kruna njihove ljubavi osmogodišnji sin Jovan.

"Znam da su se moji mama i tata ovde venčali i mnogo volim da dolazim u banju da se kupam" , kaže Jovan Nešković.

Nebojša Nešković kaže da ga je sudbina dovela u Medveđu, a suprugu posao: "Odlučili smo se na avanturu. Bilo je to divno iskustvo, a onda je došao i Jovan."

Tradicija se polako gasi, jer je, po svemu sudeći, spremnih na uzbuđenje i neobično venčanje sve manje, pa je kruna "Gejzerskih noći" ove godine izostala.

"Sveti Ilija je saborni dan u Sijarinskoj banji i tada ovde bude mnogo mladih. Ko zna možda se ove godine izrodi neka ljubav pa naredne godine bude i venčanja", kaže direktor Turističke organizacije Medveđe Dragiša Nikolić. "Naši gosti su inače tradicionalno stariji ljudi, ali je banja privlačna i za mlade."

Gejzir se ovde pojavio pre više od pola veka. Budući bračni parovi iz Srbije možda za tu mogućnost i atraktivno venčanje nisu čuli, a u samoj Medveđi mladih je sve manje a venčanja sve ređa.

"U Medveđi se godišnje, u proseku, sklopi 40 brakova, a rodi se oko 60 beba. Takvo stanje je u našoj opštini već desetak godina. To je odraz starosne strukture koju je donedavno karakterisala velika migracija", kaže Zorica Stanković, načelnica odeljenja za Opštu upravu opštine Medveđa.

Pored gejzira tu je još 13 izvora mineralno-lekovite vode i, što je najbitnije, puno sadržaja za mlade. Potencijali nisu potpuno iskorišćeni, a ovaj prirodni biser juga Srbije, kako kažu, uz ulaganja mogao bi da bude okosnica razvoja celog kraja.

Otvaranjem rudnika "Medveđa" počela je da se budi nada, da će slika pod gejzirom naredne godine biti drugačija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.