Danas je Dan zaljubljenih

Izvor: Blic, 14.Feb.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan zaljubljenih

Dan Zaljubljenih, 14. februar, se slavi u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.

Prvobitno praznik katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg veka nije bio poistovećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi, dok se sada slavi kao dan ljubavi i zaljubljenih.

Sveti Valentin je dugo smatran danom neudatih i neoženjenih, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne bračnih parova. Toga dana devojke bi se skrivale po selu i čekale da ih mladići pronađu, a parovi stvoreni nakon te igre trebalo je da se venčaju tokom te godine.

Sveti Valentin je postao popularan još osamdesetih godina prošloga veka u Kini i na Tajvanu gde postoji još jedan tradicionalni praznik za zaljubljene, Si Sijao Đie, koji vodi poreklo od antičke legende. On se praznuje sedmog dana sedmog meseca lunarnog kalendara.

A istoga dana, u Japanu, žene, posebno zaposlene, moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone, ponekad i veoma skupe.

Na Tajvanu postoji još jedan praznik, 14. mart, nazvan Beli dan, koji je zapravo komercijalni fenomen izmišljen u Japanu, a zatim prekopiran u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.

Toga dana muškarci poklanjaju beli veš, ili druge bele darove, onima koje su im poklonile čokoladne poslastice, a devojka ima pravo da tom prilikom zatraži poklon čija je vrednost nekada i tri puta veća od vrednosti poklonjenih čokolada samo mesec dana ranije.

Sveti Valentin je postao popularan i u Indiji i Pakistanu što je izazvalo veliko nezadovoljstvo pojedinih grupa koje se protive tom zapadnom uticaju.

Sveti Valentin se proslavlja i u Južnoj Americi, ali se u Brazilu zove Dia dos namorados (Dan zaljubljenih) i ne slavi se 14. februara već 12. juna, dok se u Kolumbiji slavi treće subote meseca septembra i zove se Dia del amor y amistad (Dan ljubavi i prijateljstva).

Širom sveta 14. februar je dan rezervisan za zaljubljene, ma koliko godina oni imali. Dan Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih, za mnoge ljude predstavlja neki novi, srećniji početak, a za one čija je romansa u toku ovaj, po mnogo čemu poseban dan, je idealna prilika da "njemu" ili "njoj" poklone nešto nežno i posebno i kažu "Volim te".

Najromantičnija reč na svetu - francuska reč "amour"

"Amour", francuska reč za ljubav, proglašena je najromantičnijom reči na svetu prema rezultatima ispitavanja jezičkih stručnjaka obavljenom uoči Dana zaljubljenih.

Za malo je pobedila italijansko "amore" a italijanski jezik je proglašen najromanticnijim jezikom. "Bellissima", na italijanskom i španskom "veoma lepa", je treća najromantičnija reč, a "tesoro", na italijanskom i španskom "blago", je zauzela četvrto mesto.

Ispitivanje je sprovelo udruženje "Today Translations" sa sedištem u Londonu među više od 320 lingvista, javio je Rojters.

Najromantičniji jezik posle italijanskog je francuski dok treće mesto dele španski i engleski.

Tokom iste ankete, stručnjaci su birali i najneromantičniji izgovor reči "volim te" pa je pobednik Japan sa "vatakussi-va anata-vo ai ssimasu" dok je na drugom mestu velški sa "ridw i'n di garu di" i "kaparha".

Cetinski, Nigrutin i Novković nastupaju u Beogradu

Povodom Dana zaljubljenih u Beogradu će održati koncerte reper Ajs Nigrutin, hrvatski pop pevači Toni Cetinski i Boris Novković, hard rokeri "Osvajači", a iste večeri nastupaju Vlado Georgiev i britanski metalci "Paradajz lost".

Cetinski je odlučio da dvogodišnju regionalnu turneju "Furia Tour" povodom albuma "Ako to se zove ljubav", u okviru koje je dva puta punio "Arenu Zagreb", okonča na Dan zaljubljenih svojim prvim koncertom u Beogradskoj areni.

Cetinski planira za koncert u Areni moćan razglas, pozornicu na tri nivoa, visoku šest metara, širine 20 i dubine 17 metara, pirotehniku, specijalne efekte, kostime i posebno za tu priliku rađenu scenografiju.

Reper Ajs Nigrutin odlučio se da u gornjoj sali Doma omladine Beograda održi svoj prvi koncert za Dan zaljubljenih, i ne isključuje mogućnost da to preraste u tradiciju.

Hrvatski pop pevač Boris Novković sviraće za zaljubljene u klubu "Magacin", a u Beograd se vraća nekoliko meseci pošto je jesenas nastupio u Sava centru. Njegov zemljak Neno Belan ovaj put odustao je bez obrazloženja od svojih tradicionalnih koncerata za Dan zaljubljenih u Beogradu, obično u DOB-u ili Studentskom kulturnom centru.

Kragujevački rokeri "Osvajači" odlučili su se za koncert nazvan "Dan ljubavi - Live", a pop pevačc Vlado Georgiev svira 14. februara u Sava centru, ali konkretan povod nije Dan zaljubljenih, već njegova "Akustik turneja", u okviru koje u istoj dvorani nastupa i 13. i 15. februara.

Igrom slučaja 14. februara na evropskoj turneji dolaze u Beograd britanski gotik metalci "Paradajz lost" koji će u SKC-u, gde su svirali prvi put pre nekoliko godina, promovisati aktuelni album "Faith Divide Us - Death Unite Us".

Sremski vinogradari slave Svetog Trifuna

Okupljanjem vinogradara i brojnih gostiju iz cele Vojvodine, iz Hrvatske i Republike Srpske, u bačkopalanačkih selima poznatim po grožđu i vinu, Neštinu i Viziću, osveštenjem vinograda i tradicionalnim vinogradskim doručkom, obeležena je slava Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i voćara.

Okupljanje je počelo u sremskoj kući i nakon svete liturgije u ovdašnjim hramovima nastavljeno, uz slavski kolač, bogatu sremsku trpezu, čuveno neštinsko vino i kuvanu rakiju i bogat kulturno-zabavni program.

Veselje je priređeno u vinogradima Đorđa Keroševića i Nemanje Martinovića i trajaće čitav dan, jer su vredni domaćini iz Udruženja vinogradara i vinara "Neštin" priredili bogat program i niz iznenađenja. Istovremeno, i ove godine, kao i prethodnih, uručene su bogate nagrade najboljim proizvodjačima groždja, vina i rakije.

Srce od stajskog đubriva kao poklon

Jedan muškarac iz američke države Minesote napravio je povodom Dana zaljubljenih džinovsko srce od stajskog đubriva. Poklon širine oko jedan kilometar napravio je u poljani na svom imanju i namenio ga supruzi sa kojom je 37 godina u braku.

Brus Andersland je ispričao lokalnom listu Albert Li tribjunu da je traktorom i rasturivačem za đubrivo u sredu počeo radove i da ih je završio sutradan. Njegova supruga Bet rekla je da je to najoriginalniji poklon koji je ikada dobila povodom Dana zaljubljenih, 14. februara.

Na Dan zaljubljenih u društvu kućnih ljubimaca

Petina odraslih bi radije provela Dan zaljubljenih sa kućnim ljubimcem nego partnerom, rezultat je nedavnog istraživanja. Praznik zaljubljenih, koji se proslavlja na dan Svetog Trifuna, 14. februara, je lepši u društvu kućnog ljubimca nego bračnog druga, smatra 21 odsto, od ukupno 24.000 ispitanika iz 23 zemlje.

Ono što pada u oči je činjenica da je među njima najviše mlađih osoba, kao i onih sa skromnijim prihodima. Kada se uporede rezultati po zemljama, ispada da su Turci najprivrženiji kućnim ljubimcima. Čak 49 odsto njih bi se opredelilo za druženje sa psom ili mačkom, umesto s partnerom, preneli su mediji. Za ovu varijantu su se u velikom broju izjasnili i Indijci - 41 odsto, Japanci (30), Kinezi (29), Amerikanci (27) i Australijanci (25).

Francuzi su, pak, još jednom opravdali reputaciju velikih ljubavnika pošto je svega 10 odsto njih reklo da bi provelo Dan zaljubljenih sa kućnim ljubimcem. Sličan rezultat postignut je i u Meksiku (11), Holandiji (12) i Mađarskoj (12).

Oboren svetski rekord u grljenju

Jedan Amerikanac postavio je uoči Dana zaljubljenih novi svetski rekord u grljenju, sa 7.777 zagrljaja za 24 sata. Džef Ondaš (51) novi rekord je postavio u subotu

uveče ispred jednog hotela u Las Vegasu.

Da bi oborio prethodni rekord Ondaš je morao da u jednom satu zagrli više od 208 oosoba, preciznije da u jednom minutu zagrli najmanje tri i po osobe.

Novi rekorder je ispričao da mu je od petka uveče do subote uveče, najteže palo to što je stalno stajao i što nije jeo. Ondaš od ranije drži rekord u najvećem broju zagrljaja u jednom satu - 1.205 - koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Kineska Nova godina

Širom Azije proslavljena je kineska Nova godina. Za mnoge Kineze godina tigra znači nova dokazivanja na ličnom finansijskom planu i ekonomski progres za zemlju, ali za one koji žele da stupe u brak bilo bi bolje da sačekaju 2011. godinu.

Kineska Nova godina i prolećni festival su najvažniji tradicionalni praznici u Kini. Ljudi tih dana izdvajaju novac za poklone, dekoracije, hranu i odeću. Vrata i prozori su okićeni crvenim papirom i ispisani željama za narednu godinu kao što su "sreća", "zdravlje", i "dugovečnost".

Na samo novogodišnje veče svi su sa svojim porodicama. Svi čekaju veliki vatromet, a ujutru deca svojim roditeljima zažele srećnu Novu godinu sa najlepšim željama i dobijaju novac u crvenim kovertama. Tradicija kineske Nove godine je slična Božiću kod hrišćanskih naroda jer se zaboravljaju sve loše stvari u prošloj godini, a iskreno se želi sreća, zdravlje i mir svima.

Proslava lunarne Nove godine i u Čačku

Oko deset Kineza koji žive i rade u Čačku su, uz vatromet i druženje sa Čačanima,

dočekali kinesku Novu godinu u turističkoj agenciji "Čvorak".

"Hteli smo da prikažemo našim sugrađanima običaje kineskog naroda, ali i da njima obezbedimo lep provod i druženje povodom lunarne nove godine", rekao je vlasnik "Čvorka" Slobodan Čvorović.

Zahvaljujući Ambasadi Kine, u prostorijama ove turističke agencije je otvorena jednomesečna izložba "Kina danas". U Čačku živi i radi oko 40 Kineza i uglavnom se bave trgovinom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Praznik ljubavi

Izvor: Glas javnosti, 14.Feb.2010

BEOGRAD - Dan zaljubljenih, 14. februar, slavi se u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti...Prvobitno, praznik Katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg veka...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.