Antioksidanti dobri za plodnost

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antioksidanti dobri za plodnost

Parovi koji pokušavaju da dobiju bebu bi trebalo da znaju da u tome pomažu antioksidanti kao što su vitamin E i cink, objavljeno je u izveštaju koji obuhvata više od 30 studija.

Naučnici su proučavali muškarce koji su imali problema sa plodnošću (njihova mogućnost začeća je bila ispod proseka ali su imali šansu da dobiju bebu) i otkrili da oni koji su uzimali antioksidante imaju 4 puta više šanse da naprave bebu u odnosu na one koji nisu uzimali ove namirnice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Međutim, tim naučnika sa Novog Zelanda sumnja u ove tvdrnje i tvrde da je potrebno još istraživanja.

Umanjena plodnost pogađa jednog od 20 muškaraca i odgovorna je za polovinu kasnih začeća. Smatra se da je u 80% slučajeva kriv uticaj oksidanatai stresa na spermatozoide, smanjujući njihov broj i kvalitet.

Oksidativni stres se dešava kada se molekuli poznati kao slobodni radikali, nusproizvodi ćelija metabolizma, oštete DNK i funkcije ćelija. Anitoksidanti, uključujući i izvesne vitamine i hranljive materije pomažu da se ćelije zaštite stabilizujući slobodne radikale. Ovo je navelo neke stručnjake da se zapitaju da li antioksidanti mogu da pomognu spermatozoidima da plivaju. „Antioksidanti kao dodatak ishrani mogu donekle da povećaju šanse para da naprave bebu," kaže vodeći istraživač Marijan Šovel sa Univerziteta Okland na Novom Zelandu.

Da bi proverio da li rezultati potvrđuju ovakvu ideju, Šovel i njegove kolege su objavili izveštaje o 34 studije u kojima je učestvovalo skoro 3000 parova podvrgnutih tretmanima za poboljšanje plodnosti, uključujući veštačku oplodnju i telesnu oplodnju, dve najčešće korišćene metode za povećanje stope plodnosti kada su u pitanju problemi sa spermom. Svako istraživanje se bavilo potencijalnom ulogom jednog ili više antioksidanata. Na osnovu 96 trudnoća na 964 parova u 15 studija, naučnici su otkrili da antioksidanti koje su u organizam unosili muškarci povećali mogućnost začeća 4 puta. Takođe, muškarci koji su uzimali antioksidante su povećali verovatnoću da njihova partnerka rodi živu bebu 5 puta. Međutim, samo tri studije su sadržale podatke o tome da li je rođeno živo dete.

„Otkrića o povećanom broju živorođenih beba koja su bazirana na 20 porođaja je relativno mali broj," tvrdi dr Mark Sigman sa Univerziteta Braun, Providens koji je radio na izveštaju.

Sigman, čija istraživanja nisu pokazala poboljšanje kvaliteta sperme sa antioksidantom karnitinom, bio je rezervisan kada su u pitanju rezultati studije.

Studije nisu obuhvatale isti broj antioksidanata i naučnici nisu mogli da odrede efekat posebnih dodataka ishrani. Antioksidanti se nalaze i u velikom broju namirnica, od brusnica do spanaća, paradajza i mocarele.

I Sigman i Šovel su upozorili da parovi ne bi trebalo da računaju samo antioksidante da bi prevazišli svoje probleme u vezi sa plodnošću. Čak i ako se izvesne namirnice pokažu kao efikasne, dalja istraživanja treba da pokažu sa sigurnošću da li parovi mogu da ostvare dobrobit.

„Nije realno misliti da će jedna terapija biti dobra za sve parove," primetio je Sigman. „Ne postoji dokaz da antioksidanti izazivaju neke negativne efekte," dodao je on. „Ali pošto ne znamo koje su tačno doze antioksidanata blagotvorne, trebalo bi sačekati dalje studije."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.