Izvor: S media, 02.Okt.2012, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena "Parada ponosa"?

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da MUP još nije doneo odluku o zabrani Parade, kako su javili neki beogradski mediji. "Međutim, bezbednosne procene koje dolaze do nas ukazuju na to da je moguće očekivati takvu odluku", rekao je Dačić na RTS-u.

"Parada ponosa" još uvek nije zabranjena, ali prema pisanjima pojedinih medija odluka je već doneta: Šetnje neće biti! >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je Paradu ponosa koja je najavljena za subotu, 6. oktobra, piše Blic", a odluka će postati zvanična kada MUP preda rešenje o zabrani nadležnoj policijskoj stanici.

Odluka o zabrani Parade ponosa još nije formalno doneta, očekuje se da će je policija organizatorima saopštiti najkasnije do 4. oktobra, navodi dnevni list Pres.

"Zabranjena je šetnja ali ne i manifestacija koja traje šest dana. Dosadašnje bezbednosne procene govore da je to skup viskokog rizika", kaže dobro obavešten izvor "Blica".

Organizatorima "Parade ponosa" još niko nije zvanično potvrdio da će skup i šetnja zakazana za 6. oktobar biti zabranjeni. Goran Miletić iz ogranizacionog odbora kaže da će ukoliko se tako nešto desi to biti pre svega poraz države.

MUP još nije zvanično saopštio da se Parada zabranjuje. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da vlada neće odlučivati o održavanju Parade ponosa i ponovio da je MUP taj koji će doneti odluku.

S druge strane, organizatori naveli su da veruju da će se Parada desiti. Za njih je kako kažu Parada ponosa zvanično već počela u nedelju uveče žurkom otvaranja i trajaće uz različite programe LGTB aktivnosti i kulture sve do 6. oktobra kada će biti završena šetnjom kroz centar Beograda.

Parada ponosa prošle godine je zabranjena uoči najavljene šetnje. MUP je tada saopštio da je to učinio na osnovu Zakona o okupljanju građana, odnosno nadležnih organa teritorijalnih jedinica MUP-a na kojima su skupovi prijavljeni.

Inače, pomenuti zakon predviđa zabranu održavanja javnog skupa radi, kako se navodi, ometanja javnog saobraćaja, u grožavanja zdravlja, javnog morala ili bezbednosti ljudi i imovine.

(Blic/Pres)

FOTO: Guliver/Thinstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.