ZABRANJEN PROTEST PROTIV ODLUKE DA VLADA FINANSIRA GEJ PARADU

Izvor: Kurir, 09.Okt.2010, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABRANJEN PROTEST PROTIV ODLUKE DA VLADA FINANSIRA GEJ PARADU

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je održavanje protesta poreskih obveznika zbog odluke Vlade Srbije da finansira Paradu ponosa u Beogradu, saopštili su danas organizatori protesta koji je bio najavljen za sutra.

Prema prijavi skupa, koja je Ministarstvu podneta 7. oktobra, oko 1.000 poreskih obveznika nameravalo je da od 10 do 14 časova održi miran protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. U obrazloženju prijave, dostavljene Tanjugu, istaknuto je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da će "ukupni troškovi organizovanja takozvane Parade ponosa, uključujući dnevnice pripadnika MUP Srbije i logističku podršku, iznositi oko 11 miliona dinara".

Najveći deo ovih troškova, kako je istaknuto, snosi Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje iz budžeta Srbije finansira organizatore ove manifestacije, MUP, čiji će pripadnici obezbeđivati ovaj skup i Ministarstvo prosvete u čijoj je nadležnosti Studentski kulturni centar u kome će biti održana gej žurka.

"Srpski poreski obveznici smatraju da pomenuta manifestacija, u trenutku kada se Republika Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj krizi i kada veliki broj njenih građana živi na rubu egzistencije, predstavlja besprizorno bacanje njihovog novca, koji bi mogao biti upotrebljen za neuporedivo korisnije projekte", navedeno je u prijavi skupa.

Policijska uprava za grad Beograd donela je 8. oktobra rešenje o zabrani skupa pozivajući se na član 11. stav 1. Zakona o okupljanju građana prema kome se organizatoru zabranjuje protest jer "na skupu može doći do ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, javnog morala ili bezbednosti ljudi".

"Ova zabrana pokazuje da vlast u Srbiji primenjuje dvostruke standarde, jer dok skupove jedne grupe građana podržava i finansira, skupove druge grupe građana zabranjuje", navedeno je u saopštenju koje je u ime grupe poreskih obveznika potpisao Vladimir Mišković.

"Poreski obveznici oštro protestvuju zbog ovakve odluke MUP-a jer, postavlja se pitanje do kakvog ugrožavanja javnog morala bi moglo doći na njihovom protestu budući da niko nije najavio da će na skup doći oskudno odeven ili bez odeće, što je manir učesnika Parade ponosa".

Organizatori zabranjenog protesta postavili su pitanje: "Ko je ovde zapravo diskriminisan?" izrazivši nadu da će, uprkos ogromnom revoltu građana, "Parada ponosa" proći bez incidenata i nemilih scena, jer "nasilje na ulicama našeg glavnog grada nikome nije potrebno".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.