Izvor: Radio 021, 13.Dec.2019, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Crne Gore ponovo utvrdila predlog zakona o životnom partnerstvu gej osoba

Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, pola godine pošto većinu u parlamentu nije dobio njen prethodni predlog o tome.

"Afirmacija vrednosti zaštićenih međunarodnim standardima i zaštita od diskriminacije nastavak su aktivnosti Vlade na unapređenju ljudskih prava i smanjenja stepena diskriminacije i nejednakosti LGBTI osoba", saopštila je Vlada Crne Gore.

Dok predlog tog zakona još nije objavljen, saznaje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je jedina promena u rokovima za sprovođenje budućeg zakona.

U julu su u Skupštini Crne Gore protiv tog zakona bili poslanici manjinskih stranaka. Za taj zakon tada nije glasala ni opoziciona Socijaldemokratska partija jer je bojkotovala sednicu iz svojih razloga, te je potom pozvala Vladu da ponovo predloži zakon i najavila da će glasati za njega. Zato se sada očekuje da bi taj propis mogao dobiti potrebnu većinu.

Vladin tadašnji zakon je predviđao da gej osobe imaju ista prava kao heteroseksulani parovi. Predlog zakona ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera.

Predlogom je bilo predviđeno i da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasleđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posete u bolnicama, da se zajedno brinu o deci, ali i obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Bilo je predviđeno i da partner koji nije roditelj deteta, mora da izdržava decu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to. Obaveza partnera bi postojala i posle smrti roditelja deteta.

Predlogom zakona je bilo predviđeno da se partneru gej osobe koja ima dete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada detetu preti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dete.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.