Veterani: Nećemo ometati Prajd

Izvor: B92, 12.Sep.2012, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani: Nećemo ometati Prajd

Beograd -- Organizatori Beograd prajda 2012 sumnjaju u dobronamernost skupa veterana, koji će biti održan istog dana kad i Parada ponosa. Veterani: Nećemo nikome smetati.

Pored ova dva skupa, 6. oktobra će, kako piše "Press" biti održani i protest desničarskih organizacija i prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla.

"Potpuno je jasno da su takvi skupovi koji su zakazivani u isto vreme i na istom mestu bili zloupotrebljavani od strane onih koji su došli da vrše nasilje", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže za Radio B92 Goran Miletić, član organizacionog tima.

Savez ratnih veterana Srbije najavio je da će 6. oktobra u Beogradu održati "Paradu srama" sa ciljem da pažnju javnosti skrene na ratne veterane koji su, prema njihovoj oceni, najmarginalizovanija grupa ljudi u Srbiji.

Akt protiv homofobije

Tim "Beograd prajda" zatražio je da Skupština usvoji deklaraciju protiv homofobije, ali i da dopuni Krivični zakonik Srbije time što bi predvideo krivično delo zločina iz mržnje u skladu sa evropskim standardima. Zatraženo je i procesuiranje u najkraćem roku onih zbog čijih je pretnji zabranjen "Beograd prajd 2011", kao i da u okviru policijske uprave u svakom od 24 grada postoji kontakt osoba za LGBT zajednicu koja će biti obučena za rad na problemima s kojima se ta zajednica susreće.

S obzirom na to da je za ovaj dan najavljen i "Beograd prajd 2012", Mile Milošević, predsednik Saveza ratnih veterana, objasnio je za B92 da je taj savez odabrao isti datum kako bi iskoristili veliku medijsku pažnju. Takođe, naglasio je i da naziv "Parada srama" ne treba dovoditi u vezu s pripadnicima gej populacije već s teškim položajem ratnih veterana.

"Jednostavno, hoćemo da skrenemo pažnju javnosti na probleme veterana, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca. To je najveća populacija u Srbiji koja broji preko 5.000 članova i o njima niko ne brine. Država se ponaša kao da rata nije bilo i mi ni dan danas nemamo zakone u vezi toga", kaže on.

Upitan zašto je skup veterana zakazan baš 6. oktobra, odnosno istog dana kad i "Beograd prajd 2012", Milošević je rekao: "Smatramo da će tada biti velika medijska pažnja povodom Parade ponosa i želimo da je iskoristimo i skrenemo pažnju na neke naše ciljeve. Nećemo praviti nikakve smetnje njihovoj Paradi. Oni imaju svoja prava i bore se za njih, a mi s tim nemamo nikakve veze".

Pored gej parade i sprotesta veterana za 6. oktobar zakazana još dva skupa u Beogradu. Desničarske organizacije takođe su najavile skup i već šalju preteće poruke, a 6. oktobra bi i posmrtni ostaci kneza Pavla, koji će dan ranije stići u Srbiju, trebalo da budu preneti iz Beograda na Oplenac, piše "Press".

U međuvremenu, oglasio se i Mladen Obradović, vođa ultradesničarske organizacije "Obraz", čiji je rad nedavno zabranio Ustavni sud Srbije, i poručio da će, ako im ne preostane nijedan drugi način, pristalice tog pokreta izaći na ulicu.

Za razgovor na temu parade juče je bio dostupan samo Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije.

"Moj stav po pitanju održavanja parade srama je nepromenjen. Sve što imam, reći ću na konferenciji koju uskoro planiram da održim", rekao je Marković za "Press".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.