U susret javnoj raspravi o zakonu o istopolnim zajednicama (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 14:22

U susret javnoj raspravi o zakonu o istopolnim zajednicama (AUDIO)

Ovih dana počinje javna rasprava o nacrtu Zakona o istopolnim bračnim zajednicama. Predstavnik beogradskog „Prajda“ Marko Mihailović je govorio o tome i uopšte o situaciji sa gej populacijom kod nas u Srbiji.

"Nadam se da ću u Skupštini republike Srbije braniti, nakon javne rasprave, zakon o istopolnim zajednicama što bi moglo biti u maju mesecu ove godine" izjavila je za FoNet Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava" priznajući da su mnoge njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odredbe daleko od onoga kako bi ih ona pisala.

Ona je konstatovala da se zakoni prave kroz kulturu dijaloga i kompromisa a da toga kod nas nema.

"Postoji grupa ljudi, u celom svetu ih je oko 10 odsto stanovništva, koji ne mogu da koriste svoja ustavom zagarantovana prava i koji imaju pred sobom presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom se pojedine zemlje članice nalažu da reše istopolnu zajednicu.

"To znači da morate da "izorete uslove da bi neki zakon mogao biti primenjen i to traje, i to ne samo koda nas" slikovito se sagovornica izrazila.

O predlogu Zakona sa predstavnikom "Prajda" Markom Mihailovićem je razgovarao za RNS Slobodan Šorak.

On kritikuje prethodni predlog nacrta Vladi Srbije i način na koji je to učinjeno, a da u njemu nisu učestvovali, kako predstavnici LGBT populacije tako ni civilne organizacije koje se bave tim temama već deset godina.

"Taj loš polazni model je izmenjen, na sreću i nakon mnogo pritisaka, Radna gripa na čelu sa Gordanom Ćomić, je prihvatila većinu primedaba i uvrstila ih u Nacrt.

"Važno je zbog slušalaca napomenuti da se ovim zakonom ne menja definicija braka kao zajednice muškarca i žene niti usvajanje dece u istopolnim zajednicama već se samo potvrđuju odnosi između istih polova koji već postoje" izjavio je Mihailović.

Ovim zakonom se regulišu određena prava poput, prava nasleđivanja, posete u bolnicama, donošenja medicinskih odluka i slična koja se tiču samo definisanja prava osoba unutar istopolne zajednice.

U priloge se govorilo i o izjavi patrijarha Porfirija vezano za istopolne odnose kao i uticaju premijerke Brnabić na afrimaciju tog dela stanovništva.

"Prihvatanje gej polulacije od većine je danas mnogo veće no što je bilo pre desetak godina. Stvari se ipak pozitivno odvijaju. Problem je, međutim, izraženiji u manjim sredinama" zaključio je Marko Mihailović.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.