U Norveškoj održana komemoracija za žrtve napada u Oslu

Izvor: Beta, 26.Jun.2022, 20:38

U Norveškoj održana komemoracija za žrtve napada u Oslu

Norveški premijer i članovi kraljevske porodice pridružili su se danas u katedrali u Oslu komemoraciji za žrtve oružanog napada u glavnom gradu u vreme kada se održavao godišnji Prajd festival.Naoružan muškarac otvorio je vatru u četvrti gde je živ noćni život rano u subotu, kada je ubio dvoje ljudi, muškarce od 50 i od 60 godina, i ranio više od 20. Norveške bezbednosne službe nazvali su to islamističkim terorističkim činom. Osumnjičeni napadač identifikovan kao 42-ogodišnji norveški državljanin poreklom iz Irana je u pritvoru.Parada ponosa trebalo je da bude održana u subotu ali je otkazana.Napad se dogodio ispred bara u centru Osla, koji je popularan među pripadnicima LGBT zajednice. Policijski istražitelji rekli su da nije jasno da li je mržnja ljudi na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta motivisala napad. Norveški premijer Jonas Gar Stere (Gahr Stoere) rekao je danas na komemoraciji da je oružani napad u noćnim satima sprečio održavanje Parade ponosa ali "nije zaustavio borbu protiv diskriminacije, predrasuda i mržnje".On se takodje obratio norveškoj muslimanskoj zajednici."Znam kako su se mnogi od vas osećali kada se ispostavilo da počinilac pripada islamskoj zajednici. Mnogi od vas iskusili su strah i nemir. Treba da znate jedno, mi stojimo zajedno, mi ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRVAVI NAPAD U PABU U NORVEŠKOJ PRESTONICI Održana komemoracija za žrtve napada u Oslu

Izvor: Kurir, 26.Jun.2022

Norveški premijer i članovi kraljevske porodice pridružili su se danas u katedrali u Oslu komemoraciji za žrtve oružanog napada u glavnom gradu.

Nastavak na Kurir...

U Norveškoj održana komemoracija za žrtve napada u Oslu

Izvor: Danas, 26.Jun.2022

Norveški premijer i članovi kraljevske porodice pridružili su se danas u katedrali u Oslu komemoraciji za žrtve oružanog napada u glavnom gradu u vreme kada se održavao godišnji Prajd festival.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.