Turci vodenim topovima na gej paradu

Izvor: Mondo, 28.Jun.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci vodenim topovima na gej paradu

Policija je u Istanbulu vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima rasterala učesnike gej parade, pre nego što je šetnja centrom grada i počela, prenosi RTS turski „Hurijet“.

Foto: Screenshot Youtube Policija vodenim topovima rasteruje gejeve

Turska policija sprečila je okupljanje učesnika gej parade kod trga Taksim, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tradicionalno mesto okupljanja demonstranata.

U pokušaju da rastera okupljene u blizini trga Takšim, policija je upotrebila i suzavac, javlja AFP.

Policija je krenula u akciju kada su učesnici skupa počeli da izvikuju parole protiv stranke predsednika Tajipa Erdogana, optužujući ih za fašizam.

Kamerman Rojtersa koji se nalazio na licu mesta izvestio je da je policija pokušala da rastera okupljene u blizini trga Takšim u centru Istanbula .



Izvor: Youtube

Prva gej parada održana je u Turskoj 2003. godine, kada je svega 30 osoba prisustvovalo događaju. Broj učesnika povećao se na 5.000 2010. godine, a dvostruko veći je bio 2011.

Dvadeset hiljada je 2012. bilo na paradi, a čak 50.000 2013, iste godine kada su počele demonstracije u parku Gezi, podseća RTS.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.